Infranarea limbii

Un sfat de la Sfantul Efrem Sirul (pe care il amintm astazi) in ce priveste un pacat de care noi toti ne facem vinovati mai mult sau mai putin :

Foto – internet

„Astfel, este înfrânarea limbii: A nu vorbi cuvinte multe şi deşarte, a ţine limba şi a nu grăi de rău, a nu ocărî, a nu blestema, a nu vorbi cele ce nu se cuvin, a ţine limba şi a nu cleveti, a nu prihăni pe fratele, a nu descoperi taine, a nu cugeta cele ce nu sunt ale sale.” (Sfântul Efrem Sirul (306 – 373)

Un alt sfant, mare invatat si teolog in vremea sa, vietuitor multi ani la Sfantul Munte, Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul (1749 – 1809) ne-a atras atentia la marele rau pe care il are rostirea unor cuvinte cu grea incarcatuta veninoasa si ne invata cum sa procedam in acest caz.

Grafic design – arhiva personala

„Când trebuie să spui ceva, să chibzuieşti temeinic la cele ce se suie în inima ta ca să le zici, mai înainte să ajungă acestea pe limba ta, şi vei afla că multe dintre ele sunt de aşa fel, încât este cu mult mai bine să nu iasă din gura ta. Să ştii totodată că şi din ceea ce ţie se va părea că este bine să zici este uneori cu mult mai bine ca unele să rămână îngropate în mormântul tăcerii. De aceasta îţi vei da seama, câteodată, îndată după încheierea împreună-vorbirii.”

sursa : crestinortodox.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în GRAFIC DESIGN - Lucrari personale, Sfantul Efrem Sirul și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Infranarea limbii

 1. Ileana zice:

  Adevăr grăit!
  Doamne ajută 🙏 să citim des învățăturile benefice pentru noi toți!
  O după amiază plăcută! ❤️😘🤗

  Apreciat de 1 persoană

  • Asa este, Ileana draga, avem de citit si de invatat sfaturile bune ale celor care au trait frumos si curat cu gandul la Dumnezeu, luptand cu deprinderi daunatoare. Ei s-au gandit la noi, oamenii care repetam greselile , ne pare rau si iar gresim fata de noi insine si fata de altii.
   Cu credinta, vointa tare si rugaciuni, inainte!🙏
   Multumesc pentru comentariu!
   O zi cu pace in suflet si bucurii in inima!🤗❤️

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s