Sfintii Trei Ierarhi – frati buni intru Hristos Domnul

Imagine – internet

În fiecare an, pe 30 ia­nua­rie, întreaga ortodoxie, dar nu numai ea, prăznuieşte în chip deosebit pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teo­logul, sau Cuvântătorul de Dumnezeu, şi Ioan Gură de Aur, în panteonul marilor ie­rarhi, teologi şi sfinţi ai Bisericii creştine. Cei trei ierarhi au început să fie celebraţi împreună din anul 1081, de pe vremea îm­păratului bizantin Alexie Com­neanul, perioadă în care învăţaţii timpului polemizau pe tema împărăţiei mai mari a unuia sau altuia din cei trei sfinţi părinţi.

Si, atunci, voia Domnului si a celor trei sfinti si-a spus cuvantul. Pentru a îndepărta aceste discuţii sterile şi nedorite din sânul Bisericii, cei trei sfinţi ierarhi s-au arătat în vis mitropolitului Ioan al cetăţii Evhaitelor, spunându-i că în faţa lui Dumnezeu ei sunt una şi nu există vrajbă între ei.

Invataturile celor trei mari sfinti ierarhi, cuvantarile , predicile si faptele lor au ramas de actualitate si exemplare si in vremea noastra.

Sfantul  Vasile cel Mare (330-379) a fost atât păstor al mi­renilor, dar şi mare îndrumă­tor al călugărilor. 

Sfantul Vasile cel Mare

Sfantul Vasile cel Mare, ca şi Sfantul Ioan Gură de Aur, au înfrumu­seţat şi desăvârşit Sfanta Litur­ghie.Cele două Liturghii: a Sfantul  Ioan Gură de Aur şi a Sfantul  Vasile cel Mare se săvârşesc şi astăzi în Biserica Ortodoxă, aşa cum ni le-au lăsat ei. El este cel care a întemeiat primele aşezăminte sociale, pentru ajutorarea săracilor, orfanilor, bolnavilor, a tuturor celor slabi şi neputinciosi. 

„Nimic nu este atat de propriu firii noastre ca a fi in comuniune cu altii, a avea nevoie unii de altii si a ne iubi unii pe altii.”

„Cand tu vorbesti in ascuns cu tine insuti, cuvintele tale sunt cercetate in cer, de aceea si raspunsurile iti vin de acolo.”

„Învatatura faptelor este mult mai vrednica decat cea a cuvintelor.”

„Invataturile date cu forta nu pot dainui in suflete, pe cand invataturile primite in suflet cu placere si cu bucurie raman de-a pururi.”

Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gură de Aur a folo­sit anvonul ca nimeni altul pen­tru învăţarea mirenilor, pe care i-a chemat să se întoarcă la Dumnezeu şi la milostenie. El este socotit cel mai iscusit vorbitor pe care l-a avut bi­se­rica, primind şi supranumele de „Gură de Aur”. 

” Sa fii cu toti politicos, dulce la vorba, bland, primitor. Despre nici un om sa nu-ti scape vreun cuvant urat. In felul acesta toti te vor iubi. Dar si in ziua judecatii Domnului te va afla curat si nepatat. Caci daca vom da socoteala pentru orice cuvant de prisos, cu atat mai mult vom raspunde, pentru vorbele noastre de rau “

„Omul nu poate fi cu desăvârşire liber de patimi, dar le poate stăpâni”

„Când nu-l ierţi pe altul, tu nu-l amărăşti atâta pe el, pe cât te jigneşti pe tine însuţi”

„Împărat adevărat, acela-i împărat care este stăpân pe mânie, pe invidie, pe plăcere.”

Sfantul Grigorie Teologul (de Nazians)

 Sfantul  Grigorie de Nazianz (309-390) a fost un vorbitor înnăscut, poet şi mare teolog. De aceea a primit şi supranu­mele de Teologul . Şi aceasta pentru că a tâlcuit pe înţelesul oamenilor Taina Sfintei Tre­imi. Cele mai vestite cuvântări ale sale sunt Cele cinci Cu­vân­tări Teologice, ţinute în Bi­serica Învierii din Constantinopol.

„Să nu credeţi că evlavia constă în aceea că vorbeşti mult de Dumnezeu. Nu. Ci mai mult în păzirea tăcerii. Fiţi încredinşaţi că totdeauna este un lucru mai putin primejdios să asculţi decât să vorbeşti”

,,Nimic nu mi se pare mai atrăgător decât dialogul secret al sufletului cu el însuşi şi cu Dumnezeu.”

Şi epoca lor a fost marcată de defecte, răutăţi, patimi, crime, scandaluri, rătăciri, erezii…, dar ei n-au fost atraşi. S-au împotrivit. S-au războit. În felul acesta au devenit modele ale luptătorilor taberei creştine. Pentru că viaţa aceasta este o luptă şi un război.

Sfinti Trei Ierarhi, binecuvantati si lupta noastra duhovniceasca, rugati-va Domnului pentru aceasta!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfintii Trei Ierarhi și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s