
În fiecare an, pe 30 ianuarie, întreaga ortodoxie, dar nu numai ea, prăznuieşte în chip deosebit pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, sau Cuvântătorul de Dumnezeu, şi Ioan Gură de Aur, în panteonul marilor ierarhi, teologi şi sfinţi ai Bisericii creştine. Cei trei ierarhi au început să fie celebraţi împreună din anul 1081, de pe vremea împăratului bizantin Alexie Comneanul, perioadă în care învăţaţii timpului polemizau pe tema împărăţiei mai mari a unuia sau altuia din cei trei sfinţi părinţi.
Si, atunci, voia Domnului si a celor trei sfinti si-a spus cuvantul. Pentru a îndepărta aceste discuţii sterile şi nedorite din sânul Bisericii, cei trei sfinţi ierarhi s-au arătat în vis mitropolitului Ioan al cetăţii Evhaitelor, spunându-i că în faţa lui Dumnezeu ei sunt una şi nu există vrajbă între ei.
Invataturile celor trei mari sfinti ierarhi, cuvantarile , predicile si faptele lor au ramas de actualitate si exemplare si in vremea noastra.
Sfantul Vasile cel Mare (330-379) a fost atât păstor al mirenilor, dar şi mare îndrumător al călugărilor.

Sfantul Vasile cel Mare, ca şi Sfantul Ioan Gură de Aur, au înfrumuseţat şi desăvârşit Sfanta Liturghie.Cele două Liturghii: a Sfantul Ioan Gură de Aur şi a Sfantul Vasile cel Mare se săvârşesc şi astăzi în Biserica Ortodoxă, aşa cum ni le-au lăsat ei. El este cel care a întemeiat primele aşezăminte sociale, pentru ajutorarea săracilor, orfanilor, bolnavilor, a tuturor celor slabi şi neputinciosi.
„Nimic nu este atat de propriu firii noastre ca a fi in comuniune cu altii, a avea nevoie unii de altii si a ne iubi unii pe altii.”
„Cand tu vorbesti in ascuns cu tine insuti, cuvintele tale sunt cercetate in cer, de aceea si raspunsurile iti vin de acolo.”
„Învatatura faptelor este mult mai vrednica decat cea a cuvintelor.”
„Invataturile date cu forta nu pot dainui in suflete, pe cand invataturile primite in suflet cu placere si cu bucurie raman de-a pururi.”

Sfantul Ioan Gură de Aur a folosit anvonul ca nimeni altul pentru învăţarea mirenilor, pe care i-a chemat să se întoarcă la Dumnezeu şi la milostenie. El este socotit cel mai iscusit vorbitor pe care l-a avut biserica, primind şi supranumele de „Gură de Aur”.
” Sa fii cu toti politicos, dulce la vorba, bland, primitor. Despre nici un om sa nu-ti scape vreun cuvant urat. In felul acesta toti te vor iubi. Dar si in ziua judecatii Domnului te va afla curat si nepatat. Caci daca vom da socoteala pentru orice cuvant de prisos, cu atat mai mult vom raspunde, pentru vorbele noastre de rau “
„Omul nu poate fi cu desăvârşire liber de patimi, dar le poate stăpâni”
„Când nu-l ierţi pe altul, tu nu-l amărăşti atâta pe el, pe cât te jigneşti pe tine însuţi”
„Împărat adevărat, acela-i împărat care este stăpân pe mânie, pe invidie, pe plăcere.”

Sfantul Grigorie de Nazianz (309-390) a fost un vorbitor înnăscut, poet şi mare teolog. De aceea a primit şi supranumele de Teologul . Şi aceasta pentru că a tâlcuit pe înţelesul oamenilor Taina Sfintei Treimi. Cele mai vestite cuvântări ale sale sunt Cele cinci Cuvântări Teologice, ţinute în Biserica Învierii din Constantinopol.
„Să nu credeţi că evlavia constă în aceea că vorbeşti mult de Dumnezeu. Nu. Ci mai mult în păzirea tăcerii. Fiţi încredinşaţi că totdeauna este un lucru mai putin primejdios să asculţi decât să vorbeşti”
,,Nimic nu mi se pare mai atrăgător decât dialogul secret al sufletului cu el însuşi şi cu Dumnezeu.”
Şi epoca lor a fost marcată de defecte, răutăţi, patimi, crime, scandaluri, rătăciri, erezii…, dar ei n-au fost atraşi. S-au împotrivit. S-au războit. În felul acesta au devenit modele ale luptătorilor taberei creştine. Pentru că viaţa aceasta este o luptă şi un război.
Sfinti Trei Ierarhi, binecuvantati si lupta noastra duhovniceasca, rugati-va Domnului pentru aceasta!
Cristina David