Cum dobândim smerenia și care sunt tainele ei neștiute?

Am admirat sinceritatea cu care un parinte duhovnic foarte cunoscut intre credinciosii crestinii ortodocsi romani, (pe care eu il ascult des pentru lectiile frumoase de cateheza si sfaturile intelepte, a recunoscut ca nu este un om prea smerit (vorbise despre smerenie in cuvantare) care se lupta sa invete ce este smerenia si sa incerce sa pastreze niste limite cat de cat teologice, de decente si moralele smereniei. A adaugat ca ne-a vorbit despre smerenie un om care a citit despre smerenie, dar nu le-a trait toate intru smerenie…

Din partea unui duhovnic cu renume, a recunoaste unele limite ale comprtamentului si vietii duhovnicesti lasand astfel ipocrizia la o parte este un pas mare inainte pentru ca inseamna din partea acelui om ca isi face o auto analiza aspra spre o buna cunoastere a sinelui. Aceasta este cu adevarat singura cale pentru a face progrese la indreptare. Si tare nu este lesne!

Din tot ce am citit, vazut si ascultat, smerenia este virtutea care se obtine cel mai greu in viata duhovniceasca pe care unii dorim sa o avem. Tocmai pentru ca este exact opusul mandriei. Cati oameni care nu sunt mandri ajungem sa cunoastem, fiecare dintre noi in viata? Poate ca ne intalnim cu cativa ceva mai putini mandri , numarandu-i pe degete. Oameni smeriti? Eu cred ca pot afirma ca nu am intalnit. Si, totusi, cred ca am exagerat nedreptatind pe parintele Hrisostom Filipescu. Toti cei care am avut fericirea sa-l intalnim si sa vorbim cu el, avem o admiratie profunda si mare evlavie la dansul. In ochii lui, in vorba, in comportament si gestica se oglindeste frumusetea limpede si curata a discretiei. Ne straduim , da, incercam sa atingem macar prima treapta a urcusului spre smerenie dar aici pe pamant nu o putem dobandi caci in ea este cununa de diamante a dumnezeirii Lui Hristos.

Materialul video pus la dispozitie da cateva lamuriri ajutatoare asupra semnificatiei smereniei crestine Smerenia este o virtute morală care constă în ajutarea, slujirea, punerea mai presus a celorlalţi. Ea este opusă mândriei, egoismului şi slavei deşarte.Prea adesea smerenia e comparata de noi cu umilinta. Care om doreste sau isi propune sa se umileasca?

Intareste-ne Doamne cu marea Ta putere, cu mila si iubirea Ta de oameni!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Despre smerenie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum dobândim smerenia și care sunt tainele ei neștiute?

  1. Este un dar mare de la Dumnezeu, smerenia, dar și rugăciunea este un mare dar, cred eu.. Dar părintele Efrem Vatopedinul spunea la o tele-sinaxă că smerenia trebuie să o cerem de la Dumnezeu..
    Mulțumesc pentru articolele ce le citesc cu drag.

    Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s