Am admirat sinceritatea cu care un parinte duhovnic foarte cunoscut intre credinciosii crestinii ortodocsi romani, (pe care eu il ascult des pentru lectiile frumoase de cateheza si sfaturile intelepte, a recunoscut ca nu este un om prea smerit (vorbise despre smerenie in cuvantare) care se lupta sa invete ce este smerenia si sa incerce sa pastreze niste limite cat de cat teologice, de decente si moralele smereniei. A adaugat ca ne-a vorbit despre smerenie un om care a citit despre smerenie, dar nu le-a trait toate intru smerenie…
Din partea unui duhovnic cu renume, a recunoaste unele limite ale comprtamentului si vietii duhovnicesti lasand astfel ipocrizia la o parte este un pas mare inainte pentru ca inseamna din partea acelui om ca isi face o auto analiza aspra spre o buna cunoastere a sinelui. Aceasta este cu adevarat singura cale pentru a face progrese la indreptare. Si tare nu este lesne!
Din tot ce am citit, vazut si ascultat, smerenia este virtutea care se obtine cel mai greu in viata duhovniceasca pe care unii dorim sa o avem. Tocmai pentru ca este exact opusul mandriei. Cati oameni care nu sunt mandri ajungem sa cunoastem, fiecare dintre noi in viata? Poate ca ne intalnim cu cativa ceva mai putini mandri , numarandu-i pe degete. Oameni smeriti? Eu cred ca pot afirma ca nu am intalnit. Si, totusi, cred ca am exagerat nedreptatind pe parintele Hrisostom Filipescu. Toti cei care am avut fericirea sa-l intalnim si sa vorbim cu el, avem o admiratie profunda si mare evlavie la dansul. In ochii lui, in vorba, in comportament si gestica se oglindeste frumusetea limpede si curata a discretiei. Ne straduim , da, incercam sa atingem macar prima treapta a urcusului spre smerenie dar aici pe pamant nu o putem dobandi caci in ea este cununa de diamante a dumnezeirii Lui Hristos.
Materialul video pus la dispozitie da cateva lamuriri ajutatoare asupra semnificatiei smereniei crestine Smerenia este o virtute morală care constă în ajutarea, slujirea, punerea mai presus a celorlalţi. Ea este opusă mândriei, egoismului şi slavei deşarte.Prea adesea smerenia e comparata de noi cu umilinta. Care om doreste sau isi propune sa se umileasca?
Intareste-ne Doamne cu marea Ta putere, cu mila si iubirea Ta de oameni!
Cristina David
Este un dar mare de la Dumnezeu, smerenia, dar și rugăciunea este un mare dar, cred eu.. Dar părintele Efrem Vatopedinul spunea la o tele-sinaxă că smerenia trebuie să o cerem de la Dumnezeu..
Mulțumesc pentru articolele ce le citesc cu drag.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Intr-adevar ca fara rugaciune nimic nu putem face. Smerenia inseamna prezenta Duhului Sfant in om, este samanta divinitatii. „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” – Sfanta Evanghelie dupa Matei 11:29
Multumesc mult pentru comentariu si apreciere. Va doresc o zi binecuvantata!
ApreciazăApreciat de 2 persoane