Suntem farisei sau vamesi?

Parabola Vamesului si Fariseului – poza pe internet

Pericopa evanghelica (Pilda) din aceasta Duminica ne pune fata in fata cele doua feluri de a trai viata crestina, total opuse. Comparatia intre omul care cu adevarat se teme de Dumnezeu cand isi da seama de multimea pacatelor sale si-i implora milostivire, si acel tip de om care sta mandru in biserica satisfacut de viata lui „model” in fata Domnului. Este multumit intru totul de felul in care asculta poruncile. Nu are nici o indoiala ca viata lui „perfecta” este meritul lui. Mai mult, il judeca pe vames si il desconsidera.

In zilele noastre credinciosii care intra in biserica urmeaza cele doua comportamente, aidoma. Atitudinile in fata lui Dumnezeu oscileaza intre multumire si satisfactie pentru viata duhovniceasca dusa zilnic (chiar daca sunt multe goluri si lipsuri in ea) si parerea de rau ca nu suntem demni de mila si iubirea Mantuitorului nostru Care S-a jertfit pentru noi toti.

La intrebarea adresata, cu sinceritate ar trebui sa raspundem ca suntem mai degraba farisei chiar daca nu constientizam bine acest adevar. Si impreuna cu vamesul sa spunem mereu in sinea noastra: ‘Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!’ caci fara Dumnezeu ca sprijin nu ajungem departe in „inaltarea” noastra duhovniceasca.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Pilde din Sfanta Scriptura și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Suntem farisei sau vamesi?

 1. ioansperling zice:

  Definitiv suntem farisei! As spune ca toti dar ma abtin!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Aliosa zice:

  Bună dimineața, Cristina ! 🙂
  După cum merg lucrurile astăzi în România condusă din cauza lui Klaus WERNER Johannis ,
  de TRĂDĂTORI de NEAM și ȚARĂ care au REFUZAT să depună JURĂMÂNTUL de INVESTIRE cu MÂNA pe BIBLIE , așa cum cere protocolul ,
  DUMNEZEU este prea BUN și prea BLÂND
  cu FARISEII ce conduc ȚARA umilind ” pas cu pas” 😦 😦 😦
  POPORUL ROMÂN și BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNEASCĂ !!! 😦 😦 😦
  O săptămână BINECUVÂNTATĂ ! 🙂
  Cu stimă,
  Alioșa .

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s