Cati dintre noi pornim urcusul duhovnicesc spre Tabor si unde ne aflam?

Muntele Tabor in Tara Sfanta – in varf se afla Biserica „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos”

Omenia din noi vine din credinta care ne pune in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune. Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea Lui, fara rautate , ipocrizie , minciuna si multele pacate care ingreuneaza si intineaza sufletele noastre zi de zi.

Oamenii cu O mare la inceput de cuvant, traiesc in toate partile lumii, daruindu-se , daruind  toti talantii primiti, celorlalti : ca sa se bucure si sa preamareasca impreuna pe Creator, Specialistul Suprem in Toate. „Desavarsirea duhovniceasca a omului, atat cat poate el atinge in lumea noastra, ne cere curatirea si aratarea sufletului omenesc in adevarata lui fata, in frumusetea si in stralucirea lui dumnezeiasca.”

Ultimele cuvinte le-am desprins dintr-o predica a parintelui martir Ilarion V Felea (mare teolog si traitor) si inclusa in lucrarea sa de capatai „”Spre Tabor”. Urcusul spre Tabor reprezinta calea spre purificare si desavarsire a omului care a hotarat sa-L urmeze pe Hristos in viata sa, sa-i asculte poruncile si sa caute sa se reapropie cat mai mult de fata dumnezeiasca daruita lui.

In fiecare zi suntem parca la inceputul urcusului, calea spre dezpatimire fiind nespus de anevoioasa. Repetam greseli facute, ne incapatanam sa-i judecam pe altii, ne inchipuim ca suntem foarte importanti si, mai ales, ne vine greu sa iertam. Mi-a venit ideea sa alcatuiesc un fel de jurnal zilnic al calatoriei mele „inspre Tabor”, cautand sa notez tot raul dar si putinul bine ce reusesc sa-l fac intr-o zi. Am impartit fila in doua coloane: una intitulata „Suis” si cealalt „coboras”. La sfarsitul zilei pot constata dintr-o privire unde ma aflu. Mai sus sau mai jos decat as vrea eu, dar si fata de situatia din ziua precedenta.Sper din suflet, cu rugaciuni pentru intarirea vointei, sa imi ajute.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parintele Ilarion Felea - martor marturisitor in Hristos, Viata duhovniceasca și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cati dintre noi pornim urcusul duhovnicesc spre Tabor si unde ne aflam?

 1. Ileana zice:

  Buna seara draga mea!
  Din pacate asa este.
  Eu am trecut prin toate, insa pe zi ce trece incerc pe cat pot sa fiu de partea Lui Dumnezeu!
  Multumesc Lui Dumnezeu pentru rabdarea si ajutorul de zi cu zi!
  Dumnezeu e BINE!
  O seara placuta! Te imbratisez cu drag!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s