Cristina Anca (Niculiu) , numele mele primite la Taina Sfantului Botez alaturi de cel al familiei , Cristina Anca David fiind numele meu prin casatorie, am gandit potrivit ca sa le unesc la intitularea blogului initiat pe Word Press .
Orasul meu natal este Bucuresti dar prin parintii mei sunt de origine din binecuvantatul Ardeal (Tara Motilor) si pitoreasca Bucovina. Am crescut si am urmat scoala si facultatea in capitala devenind profesoara de limbile engleza si romana (dubla specialitate) pe care le-am predat timp de 11 ani la un liceu din cartierul Berceni. Vointa Domnului a fost insa ca sa ajung tocmai in Statele Unite ca sa predau limba engleza copiilor americani si atunci am ineteles de ce nu a fost sa fie ca sa devin medic asa cum au fost parintii amandoi si unul din bunici….mi-as fi dorit mult dar voia mea nu a fost voia Lui. Dupa alti 10 ani in invatamantul din America am ajuns la un fel de rascruce in viata mea cand pasii mi-au fost indrumati spre alta profesiune, aceea a artei de care fusesem mult legata prin pictorul Florin Niculiu care este unchiul meu , fratele tatei. Asadar am schimbat catedra cu o frumoasa galerie de pictura care il reprezinta pe Thomas Kinkade, („pictorul luminii” , puternic influentat de credinta lui In Dumnezeu in multe din lucrarile sale) precum si alti pictori de renume pe continentul american.
Preocuparile mele in prezent sunt destul de multe si de variate , dar cea mai plina de multumire, bucurie si pace a sufletului este dorinta mea si efortul de a ma apropia tot mai mult de Dumnezeu , de a incerca prin toate puterile si sprijin de Sus sa ma mentin in preajma Lui. Sa ajung acolo unde vointa Lui sa devina si vointa mea. Asa sa-mi ajute Domnul.
Printr-o intamplare binecuvantata si desigur „neintamplatoare” , parca dusa de mana cu multa blandete dar si fermitate de Cineva , am ajuns pe un anume site crestin ortodox unde am inceput intai timid, apoi cu o dorinta tot mai sporita, sa contribui si eu cu cate ceva la activitatea de imbunatatire sufleteasca ce se desfasoara acolo . In timp am aflat multe lucruri ajutatoare , am legat prietenii frumoase , de suflet , si am inceput sa inteleg parca tot mai mult cat de mare devenise dorinta mea de a ma apropia de Dumnezeu si de a incerca sa stau cat mai mult in preajma Lui unde gaseam pacea si linistea mult cautate , numite de parintele Nicolae Steinhardt „bunurile supreme” .
Cred cu tarie ca Domnul a adus in mintea mea doua idei prin care , daca aplicate, as putea implini o lucrare buna inaintea Lui , care sa ajute altora ca mine sa se intareasca , sa creada, sa doreasca a fi langa Domnul nostru, cat mai aproape posibil noua aici „in lume”.
Una din caile deschise in fata mea a fost initierea unui blog personal in cuprinsul caruia , cu rabdare , perseverenta si indrumare prin rugaciune , sa prezint nu doar incurajarile si sfaturile gasite in scrierile Sfintilor Parinti si ale duhovnicilor daruiti , ci si marturii personale care sa aduca o noua lumina asupra comunicarii noastre cu Dumnezeu , si o dovada de necontestat a Interventiei Divine in viata noastra de zi cu zi.
A doua cale, care o gasesc a fi mult mai dificila , dar mi-a fost aratata totusi, este aceea de a scrie o carte in memoria unui unchi al mamei care se numara printre Sfintii inchisorilor comuniste, printre marturisitorii Lui Hristos pana la ultima suflare…care a fost propus spre sanctificare pentru sacrificiul de care a dat dovada, alaturi de alti mucenici ca Valeriu Gafencu , Daniil Tudor si altii care si-au dat viata in inchisori nevrand sa faca pactul cu cel rau. Este vorba despre parintele Ilarion Felea care a murit la Aiud in 1961.
Prin urmare, cat ma tine puterea , cu ajutor de la Domnul , ma voi stradui a face aceste lucruri cunoscute prin mijloacelepe care tot El ni le pune la indemana. Va rog din suflet rugati-va pentru mine sa pot implini aceste „canoane” prin care sufletul meu se poate curati , partial macar, de multele pacate care il apasa .
Domnul sa va lumineze calea spre El si sa va ajute la tot pasul!
Cristina David
Atat de frumos te-ai prezentat si motivat, incat nu ma pot abtine sa nu te felicit. Ceea ce ti-ai propus presupune o documentare foarte serioasa si sustinuta.Oricum pentru Dumnezeu nimic nu este prea mult.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, nu este meritul meu, sa nu uitam, si precum spui, asa este si credem cu tarie : ” Iisus zise: De poti crede , toate sunt cu putinta pentru cel credincios.” ( Evanghelia dupa Sf Marcu cap 9 verset 23).
In alte cuvinte, toate sunt posibile , prin Dumnezeu, celui care crede in El.
ApreciazăApreciază
Am dat o fuga „prin curtea ta ” si am ramas profund impresionata de tot frumosul pe care- l expui asa este cum mentionezi intrunu-l din comentarii pentru iubitorii de Dumnezeu nimic nu este prea greu ..Bunul Dumnezeu sa-ti inmulteasca zeciuit rsplata pentru osteneala ta cu iubirea Lui vesnica .
ApreciazăApreciază
Iti foarte multumesc Marioara draga, ai gasit timp de a trece pe aici „pe la mine” unde Domnul este mereu prezent. Frumoase cuvinte ai gasit si din inima spuse, esti o persoana draga mie pentru puritatea sufletului si sinceritatea cu care crezi in Dumnezeu si lucrarile Lui in viata noastra. O viata binecuvantata cu impliniri duhovnicesti, bucurii de la ai tai dragi iar Sfintele Sarbatori ale Floriilor si Pastilor sa le petreci cu bine , liniste si sanatate!
ApreciazăApreciază
Desigur cartea lui Ioan Scararul este deosebit de interesanta si pentru mireni,deoarece le permite o evaluare spirituala.Pentru a -i determina sa reflecteze asupra stilului de viata pe care il duc,pentru a intelege cat de departe sunt de mantuire si cat de aproape de pacat ,deci de iad. Capitolele despre greseli ale comportamentului uman minciuna, ura ,invidia,lipsa de toleranta pot deveni adevarate lectii de moralitate. Cred ca aceasta carte poarta de fapt cel mai important mesaj pentru umanitate si anume iubirea.
Oamenii trebuiesc invatati sa-si linisteasca mintea,sa iasa din aceasta stramtoare a valorilor materiale care le limiteaza libertatea spiritului.
ApreciazăApreciază
Foarte adevarat cele comentate si multumesc mult pentru interesul aratat si raspunsul dat la postare. Cele 30 de trepte par imposibil de parcurs toate intr-o vaiata de om, avand in vedere ca dupa urcare urmeaza si cadere sau caderi de nu suntem perseverenti si nu ne nevoim indeajuns ca sa ajungem pe urmatoarea treapta.
Cineva mi-a pus intrebarea „dar de ce or fi 30 de trepte, nici mai mult si nici mai putin?”
Pe moment am pastrat tacere, dupa care mi-a venit in minte, brusc ce ar putea inseamna sau la ce s-ar putea referi, simbolic, numarul 30.
Domnul nostru Iisus Hristos avea EXACT aceasta arsta cand a fost botezat de catre inainte mergatorul Lui, Sf Ioan Botezatorul. Atunci Fiul Omului s-a aratat in lume, intregii multimi prezente in valea Iordananului, atunci cand iar Dumnezeu Tatal L-a declarat Fiul Sau preaiubit. Ce este Mantuitorul nostru si ce ne cere– in poate cea mai greu de implinit porunca a Lui? IUBIRE. La 30 de ani Iubirea a venit in lume iar pe treapta 30 , treapta dumnezeiestii iubiri conform Scarii Sf Ioan , ii asteapta Hristos si ii primeste in Imparatia Cerurilor pe fiii Lui care reusesc sa dovedeasca aceasta iubire , caci fara iubire nimic nu este, desigur ca nici mantuire.
ApreciazăApreciază
Cand exista intrebari sincere pe care ni le punem, raspunsurile vin cu usurinta…Dar trebuie continuat si lucruri uimitoare vi se vor dezvalui! V-ati intrebat, ce au discutat dacul IIsus ( pe numele Lui dacic adevarat „Emanuel”, Iisus era porecla capatata mult mai tarziu si inseamna „vindecatorul”) cu „dacul” Pilat (pileatus= numele caciulii dacice!, el era din Pont -Pontus Euxinus – M Neagra si doar ocupa, ca multi alti daci, o functie romana) in acea ultima noapte de dinaintea crucificarii? Dar si multe altele din cele petrecute in acele vremi? 🙂
ApreciazăApreciază
Prima Biblie „scrisa” cunscuta in istorie, a fost in… „aramaica”, nu in „ebraica”! Cine erau „arimii/arameii” biblici am scris ( sed scripta volabant!). „Dacii” cunosteau „scrisul:”, ca doar „ei il inventasera” (a se vedea tablitee de la Tartaria!) dar acesta era considerat „impur” si „nu putea fi folosit in transmiterea cunostintelor spirituale” care era obligatoriu sa vina „de la maestru la discipoli” prin „viu grai” si nicicum altfel! Asa a fost transmisa si Biblia (partea ei cea mai spirituala!) mii de ani in neamurile dacice stabilite in „Iudeea” de azi, asa a propovaduit si „dacul Iisus”…
Va urma… (You can/can’t handle the truth ?)
ApreciazăApreciază
As long as comments will wait for moderation (except this one, to be deleted) nothing will follow. Because :”nobody can keep light inside a sealed box” , the truth it’s free for all So, it’s up to you…
PS I appreciate your endeavour and quality blog,, however expectancies at this moment in time as I feel, are higher…
God bless you!
ApreciazăApreciază
Am cautat un blog crestin orthodox… Am dat peste „nenumarate” care de fapt se ocupau cu „probleme adminstrative” ale bisericilor, cu „stiri crestine”, you name it, orice, numai invatatura crestina nu! Printre acestea, si blogul tau… care emana o anume spititualitate, sinceritate, asa m-am decis sa comentez… Pentru ca in spatele intentiilor dumneavoastra am intuit o speranta de a depasi o anumita „stagnare”, poate nedeslusita, care sa va apropie nu de „istoriile clerice/bisericesti” ale unor intamplari demult petrecute si multe mistificate, ci de REALITATEA VIE a ceea ce a fost atunci … „Cerul si Pamantul vor trece, dar vorbele Mele nu vor trece”! Stiu ca e multa teama si confuzie, in a accepta „adevarul”, asa cum e (nu cel rastalmacit si rasucit de toate interesele timpurilor trecute si prezente si al celor ce il tin captiv „in cistodie”… )Vei ramane parte a acestora, tinand „talantul ingropat” sau il vei „inmulti” asa cum a fost dintotdeuna voia Celui ce ti l-a incredintat? De aceasta „alegere” nu se poate scapa, tot asa cum nu se va putea sluji la doi stapani…
Probabil ati auzit de „efectul Mandla” (daca nu, cautati pe net…), Iata „Cina cea de taina” a lui DaVinci, doar ca…. in cea „originala” in fata lu Iisus era „potirul/cupa”, care in „aceasta realitate” a disparut! Au aparut in schimb… pahare de sticla, de carciuma, raspandita pe mase (se pare ca „sticla” a fost totudi inventata cca 300 ani mai tarziu, dupa timpurile lui IIsus) Au fost modificate si unele pasaje din Biblie si multe alte detalii din viata noastra… In aceste timpuri „nebune”, adevarul in toate formele cred ca ramane calea de urmat, pentru a tine piept vartejului…

ApreciazăApreciază
Cu secole in urma, Biblia profetise ca Mesia avea sa fie Nazarinean.Evanghelistul Matei a spus ca familia lui Iisus a ajuns sa locuiasca in Nazaret, ca sa implineasca cele spuse de profeti.Se spune ca nazarinean inseamna in limba ebraica vlastar. Adevarata sa origine este din timpuri stravechi, din zilele timpului indefinit.Iisus a trait mai intai in cer ca fiinta spirituala,inainte de a se naste ca om pe pamant.Dumnezeu a infaptuit un miracol,transferand viata Fiului sau ceresc in pantecele unei fecioare evreice,pe nume Maria pentru a se naste ca om perefect.Aceasta deoarece „lui Dumnezeu nimic nu ii este cu neputinta”Am divagat putin , dar este interesant,gestul lui Dumnezeu a fost facut din iubire pentru noi.Asadar ni l-a trimis pe fiul sau pentru a ne ridica din durera pacatului prin mantuire!
ApreciazăApreciază
Nimic nu e mai puternic ca „adevarul”, infricosetor de… puternic! Iisus spunea „Eu sint Adevarul, si lumina” Vai de cei ce iubesc minciuna si o slujesc pe aceasta!
ApreciazăApreciază
Iisus Hristos a venit in lume sa ne faca noua cunoscut Adevarul ! Amin
ApreciazăApreciază
„Vai de cei ce gasesc poticnire un numele Meu”!
ApreciazăApreciază
„Iosif din Arimateea” este cel ce a luat trupul lo Iisus … El era „unchiul” lui Iisus, cel din „arima Theos”, adica „din credinta/Dumnezeul arimilor” (la fel cu a lui IIsus, fiind din acelasi neam) specificat pentru a nu se confunda cu „credinta evreilor” sau a altora…
ApreciazăApreciază
Ar fi mai benefic un schimb de idei, mai mult decat un monolog Dar daca nu asta doriti… ramane optiunea „in cetatea in care nu sunteti bine primiti, cand plecati scuturati si tarna de pe talpile incaltamintei voastre…”
ApreciazăApreciază
Se pare ca numele de „Nazaret” a aparut cam 30 de ani dupa nasterea lui Iisus, de la secta „nazarinenilor” de acolo… Cuvantul e de origine dacica „nazar” ( a ti se nazari, zare, etc = a vedea la mare departare, la marginea/limita orizontului vizual) Interesante gasesc numele „Beth-leem” si „Galileea”
Beth=casa/neamul (aramaica galileeana)
Leema= „cei ce se aseamana” si un inteles de „carturari” sau „cei ce folosesc logica”.. Sa fie vorba de „secta gnosticilor” de atunci? Acesta sa fi fost „mediul cultural” in care au trait Iisus si familia Lui? Foarte probabil…
– Galileea isi ia numele de la „galileeni” si nu invers. Se pare ca nu e vorba de „un popor” ci de o anumita practica spirituala si adeptii practicanti ai acesteia. „Gaa”= „gol” sau practica „vidului interior”. Denumirea e foarte raspandita de la „galii” din Franta, la Galatiul de la noi sau Galathea din mitologia „greaca” etc. In franceza chiar asa se pronunta „les gaules” (gol!) sau „gauloises”… Practica meditativa asupra „vidului interior” (gaa) permitea identificarea „spiritului divin” si „unirea cu acesta” …
– „leea”= pajiste… In acele vremuri, profetii sau alti invatatori isi predau invatatura discipolilor fie pe o pajiste fie sub un copac falnic, batran… (Ce dferenta, azi „elevii” inchisi intre peretii unei clase simbolizand „ruperea/izolarea” de natura, fata de „integrarea si intelegerea” din trecut!) Deci se pare ca Galileea si galileenii erau nu doar niste pastori de capre si tamplari, ci oameni spiritualizati, antrenati si purificati interior ! Acolo s-a nascut Imanuel ben Iosif, cunoscut mai tarziu drept Iisus (issassa=”vindecatorul” intr-un vechi dialect dacic!)
ApreciazăApreciază
Rog a se modifica „Iosif” cu forma corecta „Ioseph”… Multumesc. 🙂
ApreciazăApreciază
Va multumesc la randul meu pentru vizitarea paginilor de aici , va invit sa reveniti !Cu multa consideratie .
Domnul sa ne ajute si sa ne ocroteasca pe toti cu multa sanatate !
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta! Un alt interval de timp s-a scurs, in nemilostivirea iconomiei lui, timpul ne reteaza aripile de multe ori. Nu doar timpul ci multe alte „incarcaturi” omenesti de care greu ne debarasam…
De imi explicati care este motivul (lingvistic, desigur) modificarii formei „Iosif” cu forma corecta „Ioseph”, voi face cu bunavointa inlocuirea in text.
Domnul sa ne ajute in tot ce facem cu gandul la El!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intrebarea e scurta, raspunsul….
Numele „Ioseph” = IO Seph unde IO era se pare forma masculin+feminin (I+O) adica „intregul”, perfectiunea, folosita inaintea restului numelui, ca o forma de adresare ce incepea cu „respect/spirit” Ex: IOrdan, IOan, etc. Era folosita nu numai in Orientul Mijlociu, dar si de greci/daci ex: IOlau, IOvis, nimfa IO, etc
Seph= pastor (sephard) generalizat in „lider, conducator, invatator l”. Cuvantul s-a raspandit in toata lumea dacica:din Egipt, Orientul Mijlociu, Europa pana in ….India cu exact acelasi inteles! De acolo vine azi „sef”, shepard,,, „sifu”-la indieni (tamili)=denumirea pentru invatatorul/instructorul in artele martiale de provenienta dacica „kalaripayattu „! Caci „pastorul/seph” avea in primul rand misiunea „de a apara” turma, era un luptator si conducator al acesteia… „Bateti pastorul si turma se va risipi” -IIsus. Deci trebuia „sa te bati si sa il bati” pe pastor ceea ce nu era chiar „simplu”! 🙂
ApreciazăApreciază
Va multumesc pentru exhaustiva prezentare a etimologiei numelui Iosef. Deosebita chiar… Departe de a contesta spusele dumneavoastra, caci ma gasesc a fi o simpla cautatoare de definitii pe net…Au aparut diferite forme in diferite limbi , desigur. Romanii folosesc forma Iosif ca urmare a transformarilor fonetice si semantice suferite de-a lungul vremii de forma ebraica. Asa imi explic lucrurile. In limba engleza numele este Joseph , in franceza tot Joseph, in italiana Giuseppe, etc.Se pare , dupa unele studii, ca originea numelui se afla in radacina verbului „a adauga”…Explicatia numelui apare chiar in „Geneza” : „[Rahela]… a nascut un fiu… si i-a pus numele losif, zicand: Domnul sa-mi mai adauge un fiu” sau „”Si i-a pus numele Iosif zicand : <<Sa-mi mai dea Dumnezeu inca un fecior" (Anania)- Geneza 30:24. Nu sunt etimolog de profesie (am studiat-o sumar in facultate) dar stiu ca pot fi adesea controverse intre specialisti. "Cuvantul fara stiinta gandului in zadar iese" – Dimitrie Cantemir
Dupa unii cercetatori numele titlu Io (intalnit in documentele istorice la romani, bulgari, sarbi- Io Stefan Voievod"- provine dela Ioan si se traduce in romana prin "unsul Lui dumnezeu", cel daruit de Dumnezeu" sau "cel ales de Dumnezeu".
Desigur ca etimologia este un studiu deosebit de interesant dar, are multe inexactitati si sunt controverse destule, cum precizam. Ma bucur ca dumneavoastra mi-ati facut cunoscut un fel nou de interpretare/explicare a unui nume biblic. Multumiri multe !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-ar fi de mare ajutor cunostintele dv lingvstice si etimologice… Eu sunt inginer, adica structurat pe gandire logica, integrarea informatiei, analiza, etc… Am „descoperit” oarecum secundar „magia ce exista in cuvinte” de fapt cautand cu totul altceva… nestiind bine ce anume . Dar era „challanging” cunoasterea catorva limbi straiane (la nivele diferite) si cantitatea mare de informatii din domenii extrem de diferite pe care voit sau intamplator am ajuns sa o parcurg… Cateva lucruri au fost intelese:
– Aproape tot ce am fost invatati in scoli, e fals! Motivele sunt multiple, nu e loc a le enumera acum. A nu se intelege ca o negare a utilitatii „invataturii”, din contra, chiar false fiind multe informatii, „exercitiul de gandire” dat de scoala e de neinlocuit! Cu conditia sa fim constienti de limitele acestui instrument numit „ratiune”, eventual sa putem „folosi” si alte instrumente, poate chiar mai bune…
– Vrand – nevrand, e datoria noastra, a fiecaruia de a afla adevarurile, atat cat putem si ni se ingaduie. Nu neaparat pentru ca le vom gasi asa cum sunt in realitate, sau macar partial asa, ci pentru ca asa cum scoala, chiar cu cunostintele ei false, ne-a exersat in a afla, si cautarea adevarurior – chiar gasind uneori solutii gresite, ne va forma in a cauta si gasi tot mai sus, cat se poate de sus… Si asta e menirea noastra… 🙂
–
ApreciazăApreciază
Ce am invatat in scoli este limitat…ce invatam in viata depinde de noi insine, nu de niste manuale restranse ca volum de inmagazinare a informatiei si adesea cu un continut distorsionat al cunostintelor (din pacate). Cunoastem „binefacerile” politizarii invatamantului , un fenomen ce l-am trait ca elevi si studenti. Ceea ce invatam la iesirea din invatamantul structurat poate fi de mare valoare si de aceea trebuie sa fim atenti ce alegem din tot ce ni se ofera , caci cu ceea ce ne insusim putem fie sa ne ridicam , fie sa coboram. Asadar modul de gandire , nu atat exersarea ei prin scoala, este foarte important. Sa cautam a inmagazina cunostinte binefacatoare mintii si sufletului…ca sa incercam sa daruim celorlalti un exemplu de urmat sau macar de respectat.
Va doresc un weekend binecuvantat!
ApreciazăApreciază
Desi aparent nu e in legatura cu religia, am gasit acest clip ca exemplificare a ce intentionez sa spun…
Si eu va doresc un weekend cu har!
ApreciazăApreciază
Va multumesc dar din pacate atat aici cat si pe YouTube mi se spune ca video-ul nu mai este disponibil pentru vizionare.
Doamne ajuta!
ApreciazăApreciază
Cristina iti multumesc frumos pentru ce mi-ai scris pe site!
Ma bucur sincer ca Dumnezeu mi-a dat prilejul sa te cunosc,ca acum stiu ca esti acolo undeva.Un suflet care sub multe aspecte vede problemele vietii ca si mine.Iti spun drept ca de multe ori dialogul cu tine ma lumineaza si ma determina sa cred si mai mult in Domnul, ma ajuta efectiv.Desi esti asa de departe eu nu simt distanta caci sufletul nu are limite si nici notiunea de spatiu si timp. Faptul ca esti profund pioasa si cunoscatoare a fenomenului religios este pentru mine o mare binefacere si in acelasi timp un exemplu.Existenta unor oameni ca tine este reconfortanta si in acelasi timp mai pot crede ca planeta noastra mai are o sansa si ca nu este chiar asa de grav bolnava moral. Cu mult drag!
ApreciazăApreciază
Buna Cristina,
Iti scriu deoarece am o mica problema in care sper sa ma poti ajuta. La cautarea numelui meu pe Google, apare si blogul tau, cu toate ca eu nu am accesat pana acum acest blog. O persoana cred ca a folosit numele meu pentru a adauga un comentariu la un articol, care as vrea, daca poti sa il stergi sau eventual sa il treci anonim. Ma numesc Irina Diamandi, iar comentariul apare in linkul urmator: https://cristinadavidniculiu.wordpress.com/2011/04/20/aforisme-duhovnicesti-de-la-staretii-sfinti-ai-optinei-de-mare-folos-sufletului-acum-in-saptamana-patimilor/
Iti multumesc anticipat si iti doresc o zi minunata.
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta! Draga Irina,
Am primit mesajul tau prin intermediul blogul-ui pe care l-am initiat in la finele lui februarie 2011. Nu am absolut nici cea mai mica idee despre ce s-ar fi putut intampla in acea zi. Am citit comentariul „tau” si raspunsul meu de buna credinta, neavand nici o suspiciune ca asemenea lucruri se pot intampla in cadrul interconectivitatii blog-urilor. Dupa cum ai observat am alte doua comentarii la ceea ce am postat in acea zi : 21 aprilie 2011. Nu ma deranjeaza catusi de putin stergerea comentariului tau, si tare as dori sa stiu ce anume s-a intamplat. Nu am mai trecut printr-o experienta similara. Cine si cum s-ar fi putut folosi de numele tau? Incerc sa-mi explic dar nu gasesc raspuns….
Daca asta este ceea ce doresti, o voi face , cat priveste anonimatul sub care s-ar ascunde comentariul , crede-ma ca nu ma pricep s-o fac. Acum invat, nu de mult am inceput , cum sa ma descurc in ale blogarii …..nume cam ciudat pentru mine, dar, in fine asta este. Acceptam un limbaj „electronic” universal.
Am sa vad tot ce pot face ca sa raspund rugamintii. Te-ai gandit o clipa ca , poate, totusi, ai putea accesa blog-ul meu si poate afla unele materiale de folos mai ales pentru suflet….Dar poate ca religia nu este domeniul tau si nu insist.
Iti doresc tot binele pe care ti-l doresti si tu,
Cristina
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta , Irina!
am primit mesajul tau si am fost mirata de cate se pot petrece in cadrul acestei interconectivitati dintre blog-isti. Nu am avut nici o experienta pana acum si ma surprinde . Articolul a fost postat in aprilie! Am raspuns la comentariul care „parea” sa vina de la tine , cu bina credinta.
Daca asta este ceea ce doresti, voi sterge comentariul , mai am doua altele la articol si incerc sa uit „intamplarea” care ti-a pricinuit atata neliniste. Cine putea si cum, sa se foloseasca de numele tau spre a posta un comentariu la articolul meu? Poate ca ai colaboratori….nu stiu. Cat despre anonimat poate ca ma sfatuiesti tu cum sa fac, eu nu am mai apelat la asa ceva , deci astept un sfat bun de la tine, nu sunt de loc suparata, doar foarte surprinsa, repet.
Cu ganduri bune, astept raspunsul tau in privinta anonimatului.
O zi binecuvantata!
ApreciazăApreciază
Buna Cristina,
Iti multumesc ca mi-ai raspuns. Nu stiu cine ar fi putut sa foloseasca numele meu, asadar as prefera sa nu mai apara in comentarii, inclusiv in acestea in care am discutat. 🙂 Nu e vorba de neliniste, este pur si simplu decizia mea. Ma gandesc ca se pot edita comentariile si astfel sa poti schimba numele in „anonim”. Presupun..Sunt sigura ca sunt multe articole interesante pe blog si cu drag, cand voi avea timp, voi intra sa citesc.
Iti multumesc inca o data si sa ai o zi frumoasa,
Irina
ApreciazăApreciază
Frumos blog:)
Sarut mana!
Dumnezeu sa va binecuvanteze din belsug!
Salutari cu Psalmul 23.
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta! Va multumesc din suflet pentru frumoasele cuvinte, sunt menite sa ma incurajeze pe mai departe in activitatea mea. Psalmul 23 , psalmul meu drag de mult suport sufletesc.
Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze !
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru aceste Adrese de Bloguri!
Am ramas foarte impresionat !
Am inteles ca am de unde sa invat multe si sa caut sa inteleg mai mult din cele pe care le expui !
Nu vreau sa fiu neinteles, dar cred ca te pot considera, pentru mine, o „Profesoara” in intelegerea mai corecta a Crestinismul oamenilor ! Sigur , pentru nine, DA !
Imi este greu sa ma exprim , dar sunt sigur ca voi „privi” altfel ceea ce voi citi de la tine !
Multumesc pentru aceste invataturi !
Cu stima (nu protocolara) reala si de la un ucenic in Crestinism!
ApreciazăApreciază
Hristos a Inviat !
Doresc sa va multumesc mult pentru comentariul dumneavoastra postat in cuvinte care pe mine ma stimuleaza mult in activitatea duhovniceasca pe care o depun nu doar pentru cititorii care se intampla a trece pe aici, dar si pentru mine personal, spre imbunatatire sufleteasca , zi de zi.
Sa ne ajute Dumnezeu prin Duhul Sfant ca sa ne putem insusi sfaturile intelepte care au ajuns prin secole pana la noi, sa putem urma dupa putinele noastre puteri exemplele minunate de inalta viata crestineasca oferite de sfintii parinti si marii duhovnici ale caror invataturi si vieti traite in Hristos Domnul ajungem sa le cunoastem mai bine.
Doamne miluieste-ne!
Cristina David
ApreciazăApreciază
Nu am cuvinte, tot ce pot spune este Felicitari din tot sufletul pentru aceste frumoase cuvinte. Chiar daca mai am foarte mult de lucru, incerc sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu si sa fac voia Lui, iar cuvintele dumneavoastra pot spune ca m-au intarit. Va multumesc din tot sufletul!
ApreciazăApreciază
Draga Dna Caruntu,
Va multumesc intai de toate foarte mult pentru popasul pe care l-ati facut pe pagina mea. Ma bucur sincer ca aveti aceasta chemare si inclinare a sufletului pentru a va apropia si mai mult de Domnul Dumnezeul nostru. Doar alaturi de El, simtindu-I prezenta plina de caldura dragoste si lumina ne putem afla in siguranta in mijlocul unei lumi tot mai plina de violenta,lacomie,interese materiale. In alte cuvinte o lume stapanita de intuneric si rautate.
Va sfatuiesc din toata inima sa nu parasiti calea pe care ati inceput sa mergeti , ea nu este usoara insa este binecuvantata si aducatoare de liniste si pace sufleteasca , bunurile cele mai de pret ale omului , asa cum le considera Parintele Nicolae Steinhardt.Caci ele ne sunt daruite de iubirea fata de Dumnezeu si de ascultarea poruncilor Lui sfinte care ne aduc mantuirea. Va mai astept cu mare placere pe pagina mea atunci cand veti avea cateva clipe de ragaz.
Dumnezeu sa va ajute,sa va ocroteasca pe dumneavoastra si pe toti cei dragi.
Miluieste-ne Doamne pe toti, avem mare nevoie de Tine. Amin
Cristina
ApreciazăApreciază
Toate întreprinderile umane pot degenera și își pot rata rațiunea de a fi și toate pot deveni astfel maladii: dragostea se poate topi în gelozie, imaginația ne poate face să pierdem sensul realității iar abuzul de rațiune ne poate face insensibili.Chiar si adevarurile religiei pot deveni subiect de aprofundare.Pe acest blog o putem face cu prisosinta datorita straduintei tale.
ApreciazăApreciază
Am citit cu interes randurile tale, draga prietena, continand reflectii foarte intemeiate in baza multiplelor filosofii cu privire la lumea in care traim si viata pe care ne-o ofera. Religiile sunt , Mircea Eliade stie mult mai bine ca noi, un produs al marilor intrebari la care omul nu gasea raspuns in lumea lui „stramta” ancorata in materie. Crestinismul nu este , si nu a fost la origine o filosofie sau o simpla conceptie morala. Implicatiile credintei crestin ortodoxe se gasesc in Dumnezeu Insusi Care s-a revelat oamenilor. Ea depaseste omenescul si orizonturile limitate . Orice discutie privind Cuvantul Lui Dumnezeu si care ar incerca sa abordeze, sa priveasca invataturile cuprinse in Sfintele Evanghelii doar din punctul de vedere al intelegerii umane ar da gres , ar esua. Cunoasterea omeneasca nu se suprapune Cunoasterii divine. La fel si adevarul , are doua coordonate : cel al omului din lume si cel divin. Ori noi ne-am dat de mult seama ca adevarul omului are multiple fatete. Dar Adevarul, (ca si Calea si Viata) este unul singur. O Cale, o Viata si un Adevar. Sa ne ajute Dumnezeu ca acest unic Adevar sa ajungem sa-l discernem cu credinta tare si cu multa iubire. Ca sa putem urma Calea si sa primim Viata.
Multumesc Fulvia, pentru comentariul tau care , ca intotdeauna, este deosebit de incitant.
Doamne miluieste-ne pe noi , ca suntem tare pacatosi in tot ceasul!
ApreciazăApreciază
„Ochii tuturor nădăjduiesc în Tine, şi Tu le dai hrana la vreme. îţi deschizi mâna, şi saturi după dorinţă tot ce are viaţă”. Psalmul 145,15.16.
Dumnezeu a făcut pe om în mod desăvârşit sfânt şi fericit; pământul, aşa minunat cum a ieşit din mâna Creatorului, nu purta nici o urmă de decădere sau umbră de blestem. Călcarea legii lui Dumnezeu: legea iubirii: aceasta a adus nenorocire şi moarte
ApreciazăApreciază
Cat de aproape a fost omul de Creatorul lui si cat de mult s-a indepartat din pricina neascultarii lui , a incalcarii poruncii date spre binele lui! Caderea a adus cu ea intinarea si moartea sufletului omenesc.
Este foarte greu sa ne reapropiem de Tatal care si-a jertfit propriul Lui Fiu pentru reconciliere si mantuirea noastra sufleteasca. Pentru ca noi nu putem face acest lucru, sau nu putem intelege cum trebuie aceasta jertfa . Este mai presus de firea noastra. Doar prin El si ascultarea Lui avem aceasta sansa. O putem face? In cat timp? O viata intreaga sau….niciodata.
Doamne ajuta-ne, lumineaza-ne in fiecare zi tot mai mult, ca pas cu pas, zi de zi sa reparcurgem drumul, de data asta inapoi , in sus ,catre Tine.
ApreciazăApreciază
Ochii nostri nu sunt facuti sa exprime dispret, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii care se cazneste sa iasa din sufletul nostru.Parintele Nicolae Steinhardt.
ApreciazăApreciază
Ochii nostri au fost facuti spre a reflecta duhul sfant din noi. Ne exprimam adesea : „ochii sunt oglinda sufletului” , aceasta este realitatea. Minunate spusele Monahului de la Rohia!
Multumesc pentru comentariile foarte la subiect , draga Fulvia !
Dumnezeu sa ne miluiasca cu marea Lui Iubire !
ApreciazăApreciază
Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături. De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă, şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el. Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da. Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari? Iar el a zis: cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.(Sfânta Evanghelie după Luca 10: 30-37)
ApreciazăApreciază
A urma exemplul bunului samarinean din parabola Mantuitorului nostru este una din cheile pe care le avem la indemana pentru a deschide usi incifrate prin care nu putem trece fara a fi inarmati cu virtuti duhovnicesti care ne ajuta la inaintarea pe calea foarte spinoasa si intortocheata ce ne conduce incet si sigur spre mantuirea sufletului nostru .
Daca avem suficienta vointa sa ne ridicam de cate ori am esuat si am cazut din cauza ca nu am procedat precum samarineanul (intelegandu-l si ajutand pe aproapele si astfel dand dovada de lipsa de egoism feroce) sau din cauza ca am incalcat alte porunci sfinte a caror ascultare ne inalta sufletele , vom fi si noi aproapele aproapelui nostru.
Iubire, mila, intelegere, nu ni se cere mai mult decat sa avem aceste sentimente pe care Domnul Iisus le-a aratat celor din jur, tuturor, si mai ales celor incarcati de
pacate mari, care au ajuns sa regrete raul facut si sa doreasca sa se indrepte.
La pocainta si marturisirea greselilor noastre cu dorinta sincera de a nu repeta iara si iara pacatele noastre zilnice, sa ne ajute Domnul ca sa ne aflam si noi , sa ne dea vointa sa ramanem la acest stadiu de imbunatatire sufleteasca. Ca sa putem inainta si mai mult pe cale. Amin
ApreciazăApreciază
Istoria naturii incepe cu binele,caci este lucrarea lui Dumnezeu,iar istoria libertatii cu raul,caci este lucrarea omenilor.Omul in exercitiul libertatii,priveste doar catre sine.
Immanuel Kant
ApreciazăApreciază
Omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. Pana la neascultarea poruncii dumnezeiesti ( a Tatalui) cei doi oameni au fost buni in esenta lor. Tot Dumnezeu a dat creatiei Sale umane libertatea de la bun inceput. Libertatea de a alege intre ascultare si neascultare. Alegerea , ca act in sine, a neascultarii este raul. Acolo este actiunea raului. Raul exista dinainte de Creatie.
Mult mai tarziu , un filosof din Scoala Idealista , Hegel , a incercat sa dea o definitie libertatii. Definirea libertatii in viziunea hegeliana , asa cum o percep eu , contine chiar aspectul pozitiv al liberului arbitru dat noua de catre Tatal : „libertatea este necesitatea inteleasa”.
Ori tocmai acest lucru il doreste Dumnezeu de la noi spre binele fiecaruia : sa intelegem necesitatea ascultarii Poruncilor Mantuitorului nostru ca fiind singura Cale a mantuirii sufletelor noastre… Doamne ajuta-ne si ne miluieste cu mare mila Ta si necuprinsaTa iubire de oameni . Amin
ApreciazăApreciază
Frumos scris 🙂
Am si eu o intrebare la dumneavoastra … caut de mult o rugaciune pe care mi-o spunea bunica cand eram mica si nu o gasesc nicaieri … nici nu-mi aduc aminte multe din ea 😦
Stiu ca era ceva cu maica precista pe o carare si o albina/ albinuta …
Daca cumva stiti despre ce vorbesc, m-ati ajuta enorm 🙂
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta! Din pacate nu imi este cunoscuta o rugaciune in care sa fie aceste cuvinte, s-ar putea sa fie o poezie din folclor .
Va multumesc pentru vizitarea paginii si va astept cu drag sa reveniti.
ApreciazăApreciază
Sarut mana, doamna Cristina! La multi ani si un an nou plin de realizari sa aveti si cu multa sanatate!!!
Foarte interesant blogul dvs! Imi place mult!
Va astept cu drag si pe blogul meu, care e pe aceeasi tema:
http://www.credinta-dreapta.blogspot.ro/
Daca doriti, putem face schimb de linkuri si/sau bannere intre bloguri.
Cu stima,
Mircea
ApreciazăApreciază
Multumesc din suflet domnule Mircea si imi cer iertare pentru intarziere , am avut si inca mai am unele probleme care m-au impiedicat sa fiu prompta in a raspunde amabilei dumneavoastre urrari pentru noul an.
Dumnezeu sa va binecuvinteze fiecare zi si sa va daruiasca ceea ce El stie ca aveti nevoie !
ApreciazăApreciază
Floriile sa va gaseasca cu pace si iubire in suflet… 🙂
ApreciazăApreciază
Va raspund cu intarziere , si va salut acum cu mare bucurie : HRISTOS A INVIAT ! Doresc sa va multumesc tot acum pentru multele comentarii facute pe marginea unor postari ale mele, comentarii ce le-am citit abia recent. Nu intru in amanunte caci viata fiecaruia este un dar de la dumnezeu iar feluritele intamplari de-a lungul ei tot de Dumnezeu sunt harazite. Voi incerca pe rand, sa raspund pertinentelor dumneavoastra observatii , ingaduiti-mi ceva timp.
Domnul sa va binecuvinteze in fiecare zi si pas cu pas !
ApreciazăApreciază
Adevarat a Inviat! Ehe… multa vreme s-a scurs, multe s-au mai intamplat! Va multumesc pentru toate generoasele urari si ganduri de bine, pe care cu aceeasi sinceritate vi le reintorc! Intrebarile, unele puse in fel nepotrivit nu intotdeauna trebuie raspunse… Uneori cautarea are doar rol de a intari un raspuns deja stiut… Poate am fost uneori prea insistent, nu as vrea sa para altfel, dar asta s-a datorat increderii in buna dvs credinta si in… pregatirea filologica pe care o aveti. Mentionez asta, pentru ca multe din cele ce le-am gasit au pornit de la etimologia unor cuvinte, de la radacinile lor comune care le-am regast in trecutul si vocabularul nostru ancestral. Asa am gasit abundenta de cuvinte din l eng proveninf din graiul nostru stravechi (ex: grass -iarba grasa, sky-scaiul vanat de culoarea cerului cu flori in forma de stele, to chop-a ciopli, hacker-a hacui, celar-celar (soi de pivnita), shrewd-siret, etc) dar mai ales asemanarile dintre vechile dialecte dacice vorbite in Iudeea si Asia Mica in general in timpurie biblice… Apoi de la cateva cuvinte am ajuns la propozitii si mai ales la a intelege mentalitatile, traditiile si felul de a gandi al celor de atunci… Asa mi s-au dezvaluit multe, mai multe decat am banuit ca voi afla… Asa am batut cu piciorul ulitele prafuite de atunci, cu miros de turme si latrat de caini, asa am vazut uimirea de pe chipul acelor oameni simplii care se adunau sa asculte ceea ce nmeni inainte nu mai spusese…
Va doresc o duminica placuta…
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
A aparut versiunea nr 2 a aplicatiei StiriOrtodoxe!
Dupa cum multă lume știe a apărut o aplicație prin care sunteți la curent cu știrile-postări de pe bloguri și site-uri ortodoxe, o aplicatie care UNESTE!
Dacă în versiunea inițială apar următoarele site-uri și bloguri ortodoxe:
SACCSIV, Daniel Vla, Bucovina profundă, Revista “Atitudini”, Vlad Herman, OrtodoxInfo, Astradrom Bihor,Vremuri tulburi, Danion Vasile, Ciprian Voicilă, Marius Ianuș, Lumea Credinței, Mănăstirea Curchi, Răzvan Codrescu, Familia fericită, Mărturie athonită, OrtodoxInfo, Sfântul Munte Athos, Cuvântul Ortodox, Român ortodox în Franța, Lumea după Eufrosin, Taina Căsătoriei, Centrul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Familia Ortodoxă, Orthodoxie.com, Gânduri din Ierusalim, Gigel Chiazna, Mihail Andrei, RostOnline.ro, Arhiepiscopia Tomisului, Episcopia Caransebeşului, Episcopia Ortodoxă Oradea, Mitropolia Banatului, Episcopia Giurgiului, Episcopia Slatinei, Episcopia Severinului, Ziarul Lumina, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, Episcopia Ortodoxă Română din Australia și Noua Zeelandă, Eparhia de Edineț și Briceni, Episcopia de Soroca, Episcopia Harghitei și Covasnei.
În acest release sunt introduse următoarele bloguri și site-uri ortodoxe: Mărturisirea Ortodoxă, Mântuirea, OrthodoxWiki, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Moscovei şi a toată Rusia, OrthodoxTimes, Mitropolia Ortodoxă Greacă Atlanta, Mitropolia Ortodoxă Română a Celor Doua Americi, Episcopatul Ortodox Român al Americii, Biserica Ortodoxă în America, Mitropolia grec-ortodoxă a Franței, Ortodoxia, Trinitas TV, Ucenic, Pelerin ortodox, Ortodoxie Curată,Creștinismul Ortodox, Chintesenţa, Urcuș spre înviere, Experiența ascetică, Mănăstirea Suruceni, Parohia Ortodoxă Română Sfinții Mucenici de la Lyon și Sfinții Arhangheli, Cristina David Niculiu, Parohia Sf. Nectarie Taumaturgul-Coslada/Spania, Cumpăna, Theodosie, Oastea Domnului, Triadikon, Presa Ortodoxă, Ortodoxia în catacombe, Mihai Andrei Aldea.
Pentru cine nu a facut-o, aplicația se poate descărca de aici:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.newandromo.dev997173.app1105030
(Printre acestea e și blogul/site-ul dvs.)
M-aș bucura sa am o recenzie de la dvs. oricum ar fi ea sau chiar sa postati despre aceasta pe blogul/site-ul dvs!
Aplicatia este gratuita!
Doamne ajuta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne ajuta! Va multumesc in primul rand pentru adaugarea blogului meu alaturi de site-uri si bloguri cu renume in lumea ortodoxiei romanesti, ma simt onorata. Platforma Stiri Ortodoxe este un loc pe internet unde cineva care doreste sa cunoasca amanunte sau evenimente importante din parohiile tarii nostre, din lumea ortodoxa in general ,precum prezentari pe diferite teme religioase in spirit crestin ortodox , le va afla cu prisosinta. Am instalat aplicatia (la care am fost cu bunavointa invitata ca s-o instalez) pe telefonul meu mobil si o voi consulta /folosi zilnic.
Dumnezeu sa ne intareasca credinta si sa ne ocroteasca cu marea Sa mila si iubire de oameni!
ApreciazăApreciază
Doamne ajuta! Multa putere de munca pentru a scrie despre lucruri pe blogul dvs. care pot ajuta pe calea mantuirii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană