Nazareth – orasul Bunei Vestiri

Oraşul copilăriei lui Iisus, oraşul speranţei, al marilor taine ale mântuirii noastre

Nazareth a fost prima oprire „de suflet” pe care am facut-o cand ne-am aflat in Tara Sfanta, un loc de mare insemnatate pentru noi crestinii, intrucat in acest oras a locuit Maica Domnului cu parintii ei , Sfanta Ana si Sfantul Ioachim .
Era seara deja si destul de tarziu cand am ajuns noi iar biserica era inchisa…ni s-a spus de catre arabul care era de garda ca nu mai era posibil sa intram la ora aceea si tare ne-am intristat….insa Dumnezeu a tinut cu noi si pe cand eram pe punctul de a ne intoarce la autocar am avut parte de o mica minune : un alt paznic arab a sosit pe neasteptate sa ne instiinteze ca se deschide biserica!!! Nu pot sa exprim in cuvinte bucuria care ne-a cuprins si de indata ne-am indreptat prin curtea bisericii spre sfantul locas care ne astepta acum cu poarta larg deschisa.
Biserica Sf Arhanghel Gavriil este ridicata chiar deasupra izvorului care alimenteaza cu apa fantana la care venea de obicei Fecioara Maria sa scoata apa si care se afla in apropierea casei ei. Aici a fost intampinata ea intr-o zi de Sfantul Arhanghel Gavriil si a primit instiintarea data plina de bucurie si de lumina : taina mai presus de taina a Bunei Vestiri, vestea ca va naste pe Mantuitorul.

Curtea interioara a bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil

Am aflat ca in vechime, pe locul fântânii s-a construit o capelă, care, în anul 614, a fost distrusă de perşi, dar a fost reconstruită apoi in cateva randuri. Catapeteasma actualei biserici, ridicată în formă de cruce, la 1781, pe locul unei biserici din secolul al XII-lea, este realizată din lemn de stejar adus din Balcani. Am admirat frumusetea si finetea lucraturii, sculptura minunata in lemn.

Lucratura minutioasa a sculpturii catapetesmei din lemn de stejar

Am ramas placut surprinsi sa vedem ca unele din icoanele zugravite pe peretii acestei minunate biserici infatiseaza chipuri de sfinti din tara noastra la care noi romanii avem mare evlavie si ale caror sfinte moaste se afla in biserici din Moldova. Ma refer la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Nu mica a fost surpriza sa aflam ca sa picteze interiorul bisericii au venit aici tocmai din Bucovina noastra si au ramas pana au terminat lucrul, in 1978. Erau trei frati zugravi de icoane : Mihail Gavriil si Nicolae Morosanu _despre care am citit ca a devenit, a caror iscusinta ca iconari ne-a incantat tuturora privirea si ne-a mangaiat sufletul.

Fresce pe peretii interiori ai bisericii

A doua zi la lumina zilei din balconul hotelului unde am fost gazduiti peste noapte, am putut vedea frumoasa panorama a orasului Nazareth, al carui pitoresc doar il intrezarisem vag in seara sosirii noastre.

Panorama nocturna a orasului Nazareth

Mi-ar fi placut sa fi putut colinda prin oras, la pas, sa am ragazul sa privesc stradutele lui inguste care urca din Nazarethul de Jos inspre Nazarethul de Sus unde multi turisti doresc sa ajunga spre a admira peisajul minunat ce perspectiva il ofera. Nu mai era timp caci am pornit-o dis de dimineata dupa micul dejun, cu autocarul, catre alte locuri sfinte care ne asteptau in drumul nostru binecuvantat de pelerini in Tara Sfanta.

Cristina David

Publicat în Despre Tara Sfanta, Jurnal de suflet, Pelerinaje de suflet | Etichetat , , , | 9 comentarii

Parintele Teofil Paraian VORBE DE DUH

Pentru inlaturarea gandurilor rele, ne ajuta foarte mult inmultirea gandurilor bune.  Cu cat iti impodobesti mintea cu mai multe ganduri bune, cu atat se imputineaza gandurile cele rele. Daca vrei sa-ti faci randuiala in viata , trebuie sa-ti faci randuiala in minte , iar daca nu-ti faci randuiala in minte , nu-ti poti face randuiala in viata. Asa ca grija noastra cea dintai este sa ne facem randuiala in minte.

In Filocalie se spune ca gandul omului, mintea omului, este ca o moara : asa cum moara macina ce bagi pe moara , tot asa si mintea – macina ce bagi in minte. Dupa gandurile pe care le porti in minte poti sa-ti dai seama cine esti : daca ai ganduri conforme cu voia Lui Dumnezeu – deci daca ai ganduri bune , esti om bun ; daca ai ganduri rele, esti om rau.

Publicat în Duhovnici, Sfaturi duhovnicesti | 19 comentarii

Examenul constiintei

foto – internet

Astazi, din sfaturile duhovnicesti ale unui bun crestin, preot martir si marturisitor, parintele Ilarion V Felea. Foarte binevenite la vremea postului.

„Apropiindu-ti sufletul de Dumnezeu si facandu-ti zilnic examenul constiintei, vezi crestine, ca intr-un bilant si ca-n oglinda, ce este si ce-ti lipseste in camara inimii. Fara cunoasterea de sine, desavarsirea e cu neputinta.”Sa ne retragem deci zilnic cateva minute din ocupatiile zilei si sa ne cercetam cu folos constiinta.

Cunoasterea de sine, prin cercetarea constiintei si numai cateva minute, te ajuta sa te gasesti pe tine, sa-ti vezi mizeria, sa-ti indreptezi caile, sa-ti lecuiesti nestatornicia, sa urasti pacatul, sa te intaresti in virtute si astfel sa te faci mai bun.”

sursa : „Spre Tabor” – Preot Ilarion Felea

Cristina David

Publicat în constiinta | Etichetat , , , | 12 comentarii

Ce să procedam cu persoanele care se supăra repede?

Photo – internet

Astazi redau parerile unui monah, parinte si duhovnic imbunatatit, pe care il apreciez in mod deosebit pentru sinceritatea si caldura spuselor lui.

Cum să procedam cu persoanele care se supăra repede?

Nu le mai supărați. Este mare lucru să te ferești să faci faptele care știi că-l supără pe aproapele tău.

„Sigur că nu putem să le intrăm tuturor în voie, dar pe cât se poate, să avem această delicatețe și atenție.”

Ce să mai vorbim despre supărăcioși. Sigur că trebuie să ne ferim și să nu dăm nimănui prilej de supărare. Asta înseamnă a nu sminti pe cel slab. Dacă nu-i place o treabă, n-o face, evit-o. Asta înseamnă dragostea. Nu „tot smintitul se smintește”. Sigur că nu putem să le intrăm tuturor în voie, dar pe cât se poate, să avem această delicatețe și atenție. Așa că, Dumnezeu să ne ajute să vedem viața duhovnicească în esența ei și s-o lucrăm după puteri spre bucuria aproapelui nostru și a noastră și spre slava lui Dumnezeu.

Ieromonahul Savatie BaștovoiA iubi înseamnă a ierta, Editura Cathisma

Cristina David

Publicat în Uncategorized | Etichetat , , | Lasă un comentariu

Frumusetea sufletului

Astazi, un citat din spusele unui monah mult imbogatit duhovniceste , la care mi-am permis sa adaug o reflectie personala:”Îmi plac oamenii frumoși la suflet…cei care au grijă să nu rănească cu cuvintele, cei care întotdeauna își dau seama dacă există o umbră în ochii tăi…Acei oameni miros a respect și a viață!”

As spune asa: Acei oameni raspandesc in jur aroma iubirii , a respectului ,a omeniei. Ei traiesc viata insasi asa cum ne-a fost daruita de Dumnezeu.

Cristina David

Publicat în Cuvinte de invatatura | Etichetat , , , | 7 comentarii

Invataturi duhovnicesti la vreme de Post

Manastirea Cernica – foto din arhiva personala

Din invataturile daruitilor si sfintitilor duhovnici:

Astazi : Cuviosul Paisie Aghioritul

„Cati doresc sa afle voia Domnului sunt mai inainte datori s-o afle pe a lor.”

„Dumnezeu ne-a creat fara voia noastra, dar nu poate sa ne mantuiasca fara ea.”

„Din calitatea cugetelor unui om reiese starea lui duhovniceasca.”

Va doresc si pe mai departe un Post binecuvantat cu mult folos sufletesc! Sa ne putem apropia mai mult de Dumnezeu si sa-I simtim iubirea si bunatatea!

Cristina David

Publicat în Cuviosul Paisie Aghioritul, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare | Etichetat , , , , | Lasă un comentariu

Praznicul Bunei Vestiri – prilej de bucurie

A 25-a zi din luna martie – Praznicul Bunei Vestiri – cea mai veche dintre sarbatorile Maicii Domnului – cea care vesteste inceputul mantuirii noastre!

„Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te Mireasa, pururea Fecioara!” -Condacul Acatistului Bunei Vestiri.

Va doresc o Sarbatoare luminata cu bucurie si speranta!

Cristina David

Publicat în Buna Vestire - mare praznic al Maicii Domnului | Etichetat , | Lasă un comentariu

Postul Invierii Domnului nostru Iisus Hristos – postul cel mai lung si aspru

graphic design – colectia personala

Pentru a ne pregati sufleteste si a ne curati inimile pe cat se poate de intinaciunea adunata zi de zi (ne gandim- daca suntem sinceri – la cate zile trec fara rugaciune atenta de pocainta si de multumire catre Dumnezeu) spre a ne simti bine si a putea trai bucuria Invierii din plin, in perioada asta incercam sa tinem post de la unele lucruri privind hrana cea de toate zilele, dupa vointa si posibilitatile fiecaruia.

Sunt intre noi, unii credinciosi care doresc sa se abtina de la anumite alimente insa varsta sau neputinte de tot felul nu le permit, poate.

Am aflat sfaturi de mult ajutor citind diverse materiale pe net. Dar este si un alt aspect al felului in care postim si doresc sa impartasesc cu voi niste indemnuri pe care cu totii le putem urma in fiecare zi si nu doar in Postul aspru al Pastelui, sfaturi care daca urmate intr-adevar ne pot aduce o imbunatatire simtitoare si imbucuratoare a comportamentului duhovnicesc.

TINE POST…

Tine post de la a-i judeca pe ceilalti

Tine post de la cuvinte care ranesc

Tine post de la a fi nemultumit

Tine post de la a te enerva

Tine post de la barfa

Tine post de la minciuna

Tine post de la patimile tale

Tine post de la a-ti acorda atata importanta

Tine post de la a te ingrijora pentru orice fleac

Tine post de la a te descuraja

Tine post de la tot ce te desparte de Dumnezeu

INSA…

Nu tine post de la rugaciune

Nu tine post de la a face fapte bune

Nu tine post de la a face milostenie

Nu tine post de la a participa la Sfintele Slujbe

Nu tine post de la iertare

Nu tine post de la rabdare

Nu tine post de la speranta

Nu tine post de la a-l intelege pe celalalt

Nu tine post de la tot ce te apropie de Dumnezeu!

Post cu folos tuturor!

Preot Adrian Liviu

Va doresc din suflet postire cu bucurie si dorinta de bine!

Cristina David

Publicat în Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare | Etichetat , , | 3 comentarii

Gandurile bune sunt har dumnezeiesc

Foto – internet

Adesea ne incredem prea mult in gandurile noastre referitor la vreo problema de rezolvat, sau in legatura cu o persoana si o nedreptatim poate judecand ce face, ce spune, sau dimpotriva, ne incredem in cineva pre mult gandind ca este om serios, cu un comportament placut asa cum ne convine noua.

Gandurile care se formeaza in mintea noastra pot fi de multe ori capricioase, bazate pe superficialitatea felului in care privim lucrurile si ne putem prin urmare insela. Ceea ce doresc sa subliniez este urmatorul aspect , si anume, increderea totala in gandurile pe care le avem poate sa ne creeze mai devreme sau mai tarziu probleme sufletesti foarte neplacute. Avem nevoie da ganduri bune care sa ne fereasca de pareri de rau sau chiar greseli grave. Gandurile care nu cuprind in ele invidie sau rautate, sau egoism , ori vanitate impinsa la maximum, ne vin de la Dumnezeu care cere de la noi ascultarea invataturilor lui.

Grafic design – arhiva personala

Pastram o inima curata atunci cand nu ingaduim sa ne treaca prin minte (sau alungam imediat) ganduri rele pentru ceilalti. Numai cand constientizam raul , rautatea dintr-un gand sau altul (fata de ceilalti), si il schimbam cu unul bun, avem parte de harul dumnezeiesc. Se instaleaza o stare de pace, de liniste care face bine sufletului, noua si celor care sunt cu noi. Stari sufletesti benefice, de neconfundat.

Atunci cand la prieteni sau cunostinte observam asemenea daruru harice, sa nu ezitam sa cautam a ni le insusi, cu dorinta sincera de a fi buni si intelegatori la randul nostru.

„Doar cand omul pune gandul cel bun indreptateste harul dumnezeiesc sa vina” (Cuviosul Paisie Aghioritul).

Va doresc o saptamana frumoasa pe care s-o incepeti cu incredere si multe ganduri bune!

Cristina David

Publicat în despre ganduri, despre linistea sufletului | Etichetat , , , , | 6 comentarii

Primavara binecuvantata!

foto internet

Ca martisor drag inimiii , va ofer un simbol inmiresmat al innoirii vietii, naturii, in care reinviere il vedem pe Hristos la fecare pas!Primavara binecuvantata cu sanatate, pace in lume si bucurii in suflet!

Se-ntoarce Primavara

Se-ntoarce primăvara în fiecare an
şi-ntâia primăvară tot mai adânc mi-o-ngroapă,
dar Timpul care trece cu umblet diafan
spre Dulcea Primăvară dorita urmă-mi sapă.

Întoarce, Mână Sfântă, mai grabnic şi mai calm
în cartea vieţii mele poemele nescrise
şi pana mea grăbeşte-o spre cel din urmă psalm
cântat în faţa Slavei cu porţile deschise.

Iar când opri-mi-vei Timpul în Maiul însorit,
dă-mi harfa ce mă cheamă de Dincolo de vreme,
să-mi cânt, peste milenii de alt Tărâm trăit
din altă amintire, eternele-mi poeme!

TRAIAN DORZ 

Cristina David

Publicat în Uncategorized | Etichetat , , , | 4 comentarii

Cati dintre noi pornim urcusul duhovnicesc spre Tabor si unde ne aflam?

Muntele Tabor in Tara Sfanta – in varf se afla Biserica „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos”

Omenia din noi vine din credinta care ne pune in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune. Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea Lui, fara rautate , ipocrizie , minciuna si multele pacate care ingreuneaza si intineaza sufletele noastre zi de zi.

Oamenii cu O mare la inceput de cuvant, traiesc in toate partile lumii, daruindu-se , daruind  toti talantii primiti, celorlalti : ca sa se bucure si sa preamareasca impreuna pe Creator, Specialistul Suprem in Toate. „Desavarsirea duhovniceasca a omului, atat cat poate el atinge in lumea noastra, ne cere curatirea si aratarea sufletului omenesc in adevarata lui fata, in frumusetea si in stralucirea lui dumnezeiasca.”

Ultimele cuvinte le-am desprins dintr-o predica a parintelui martir Ilarion V Felea (mare teolog si traitor) si inclusa in lucrarea sa de capatai „”Spre Tabor”. Urcusul spre Tabor reprezinta calea spre purificare si desavarsire a omului care a hotarat sa-L urmeze pe Hristos in viata sa, sa-i asculte poruncile si sa caute sa se reapropie cat mai mult de fata dumnezeiasca daruita lui.

In fiecare zi suntem parca la inceputul urcusului, calea spre dezpatimire fiind nespus de anevoioasa. Repetam greseli facute, ne incapatanam sa-i judecam pe altii, ne inchipuim ca suntem foarte importanti si, mai ales, ne vine greu sa iertam. Mi-a venit ideea sa alcatuiesc un fel de jurnal zilnic al calatoriei mele „inspre Tabor”, cautand sa notez tot raul dar si putinul bine ce reusesc sa-l fac intr-o zi. Am impartit fila in doua coloane: una intitulata „Suis” si cealalt „coboras”. La sfarsitul zilei pot constata dintr-o privire unde ma aflu. Mai sus sau mai jos decat as vrea eu, dar si fata de situatia din ziua precedenta.Sper din suflet, cu rugaciuni pentru intarirea vointei, sa imi ajute.

Cristina David

Publicat în Parintele Ilarion Felea - martor marturisitor in Hristos, Viata duhovniceasca | Etichetat , , , , | 2 comentarii

Suntem farisei sau vamesi?

Parabola Vamesului si Fariseului – poza pe internet

Pericopa evanghelica (Pilda) din aceasta Duminica ne pune fata in fata cele doua feluri de a trai viata crestina, total opuse. Comparatia intre omul care cu adevarat se teme de Dumnezeu cand isi da seama de multimea pacatelor sale si-i implora milostivire, si acel tip de om care sta mandru in biserica satisfacut de viata lui „model” in fata Domnului. Este multumit intru totul de felul in care asculta poruncile. Nu are nici o indoiala ca viata lui „perfecta” este meritul lui. Mai mult, il judeca pe vames si il desconsidera.

In zilele noastre credinciosii care intra in biserica urmeaza cele doua comportamente, aidoma. Atitudinile in fata lui Dumnezeu oscileaza intre multumire si satisfactie pentru viata duhovniceasca dusa zilnic (chiar daca sunt multe goluri si lipsuri in ea) si parerea de rau ca nu suntem demni de mila si iubirea Mantuitorului nostru Care S-a jertfit pentru noi toti.

La intrebarea adresata, cu sinceritate ar trebui sa raspundem ca suntem mai degraba farisei chiar daca nu constientizam bine acest adevar. Si impreuna cu vamesul sa spunem mereu in sinea noastra: ‘Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!’ caci fara Dumnezeu ca sprijin nu ajungem departe in „inaltarea” noastra duhovniceasca.

Cristina David

Publicat în Pilde din Sfanta Scriptura | Etichetat , , , , | 5 comentarii