Nazareth – orasul Bunei Vestiri

Oraşul copilăriei lui Iisus, oraşul speranţei, al marilor taine ale mântuirii noastre

Nazareth a fost prima oprire „de suflet” pe care am facut-o cand ne-am aflat in Tara Sfanta, un loc de mare insemnatate pentru noi crestinii, intrucat in acest oras a locuit Maica Domnului cu parintii ei , Sfanta Ana si Sfantul Ioachim .
Era seara deja si destul de tarziu cand am ajuns noi iar biserica era inchisa…ni s-a spus de catre arabul care era de garda ca nu mai era posibil sa intram la ora aceea si tare ne-am intristat….insa Dumnezeu a tinut cu noi si pe cand eram pe punctul de a ne intoarce la autocar am avut parte de o mica minune : un alt paznic arab a sosit pe neasteptate sa ne instiinteze ca se deschide biserica!!! Nu pot sa exprim in cuvinte bucuria care ne-a cuprins si de indata ne-am indreptat prin curtea bisericii spre sfantul locas care ne astepta acum cu poarta larg deschisa.
Biserica Sf Arhanghel Gavriil este ridicata chiar deasupra izvorului care alimenteaza cu apa fantana la care venea de obicei Fecioara Maria sa scoata apa si care se afla in apropierea casei ei. Aici a fost intampinata ea intr-o zi de Sfantul Arhanghel Gavriil si a primit instiintarea data plina de bucurie si de lumina : taina mai presus de taina a Bunei Vestiri, vestea ca va naste pe Mantuitorul.

Curtea interioara a bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil

Am aflat ca in vechime, pe locul fântânii s-a construit o capelă, care, în anul 614, a fost distrusă de perşi, dar a fost reconstruită apoi in cateva randuri. Catapeteasma actualei biserici, ridicată în formă de cruce, la 1781, pe locul unei biserici din secolul al XII-lea, este realizată din lemn de stejar adus din Balcani. Am admirat frumusetea si finetea lucraturii, sculptura minunata in lemn.

Lucratura minutioasa a sculpturii catapetesmei din lemn de stejar

Am ramas placut surprinsi sa vedem ca unele din icoanele zugravite pe peretii acestei minunate biserici infatiseaza chipuri de sfinti din tara noastra la care noi romanii avem mare evlavie si ale caror sfinte moaste se afla in biserici din Moldova. Ma refer la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Nu mica a fost surpriza sa aflam ca sa picteze interiorul bisericii au venit aici tocmai din Bucovina noastra si au ramas pana au terminat lucrul, in 1978. Erau trei frati zugravi de icoane : Mihail Gavriil si Nicolae Morosanu _despre care am citit ca a devenit, a caror iscusinta ca iconari ne-a incantat tuturora privirea si ne-a mangaiat sufletul.

Fresce pe peretii interiori ai bisericii

A doua zi la lumina zilei din balconul hotelului unde am fost gazduiti peste noapte, am putut vedea frumoasa panorama a orasului Nazareth, al carui pitoresc doar il intrezarisem vag in seara sosirii noastre.

Panorama nocturna a orasului Nazareth

Mi-ar fi placut sa fi putut colinda prin oras, la pas, sa am ragazul sa privesc stradutele lui inguste care urca din Nazarethul de Jos inspre Nazarethul de Sus unde multi turisti doresc sa ajunga spre a admira peisajul minunat ce perspectiva il ofera. Nu mai era timp caci am pornit-o dis de dimineata dupa micul dejun, cu autocarul, catre alte locuri sfinte care ne asteptau in drumul nostru binecuvantat de pelerini in Tara Sfanta.

Cristina David

Publicat în Despre Tara Sfanta, Jurnal de suflet, Pelerinaje de suflet | Etichetat , , , | 9 comentarii

Parintele Teofil Paraian VORBE DE DUH

Pentru inlaturarea gandurilor rele, ne ajuta foarte mult inmultirea gandurilor bune.  Cu cat iti impodobesti mintea cu mai multe ganduri bune, cu atat se imputineaza gandurile cele rele. Daca vrei sa-ti faci randuiala in viata , trebuie sa-ti faci randuiala in minte , iar daca nu-ti faci randuiala in minte , nu-ti poti face randuiala in viata. Asa ca grija noastra cea dintai este sa ne facem randuiala in minte.

In Filocalie se spune ca gandul omului, mintea omului, este ca o moara : asa cum moara macina ce bagi pe moara , tot asa si mintea – macina ce bagi in minte. Dupa gandurile pe care le porti in minte poti sa-ti dai seama cine esti : daca ai ganduri conforme cu voia Lui Dumnezeu – deci daca ai ganduri bune , esti om bun ; daca ai ganduri rele, esti om rau.

Publicat în Duhovnici, Sfaturi duhovnicesti | 16 comentarii

O zi de mare aniversare pentru romani

„Il iubesc pe Eminescu!” a declarat onestul, cultivatul si inteligentul preot /monah ortodox de la Rohia, parintele Nicolae Steinhardt.

Intre capodoperele Luceafarului distingem doua rugaciuni in versuri inchinate Maicii Domnului la care poetul a avut evlavie mare.

Grafic design – arhiva personala

A fost Mihai Eminescu, genialul nostru poet, credincios ? A iubit el Ortodoxia? Un raspuns il avem chiar aici :

“Iată două mii de ani aproape de când ea au ridicat popoare din întunerec, le- au constituit pe principiul iubirii aproapelui, două mii de ani de când biografia fiului lui Dumnezeu e cartea după care se creşte omenirea. Învăţăturile lui Buddha, viaţa lui Socrat şi principiile stoicilor, cărarea spre virtute a chinezului La-o-tse, deşi asemănătoare cu învăţămintele creştinismului, n-au avut atâta influenţă, n-au ridicat atâta pe om ca Evangelia, această simplă şi populară biografie a blândului nazarinean a cărui inimă au fost străpunsă de cele mai mari dureri morale şi fizice, şi nu pentru el, pentru binele şi mântuirea altora. Şi un stoic ar fi suferit chinurile lui Hristos, dar le-ar fi suferit cu mândrie şi dispreţ de semenii lui; şi Socrat a băut paharul de venin, dar l-a băut cu nepăsarea caracteristică virtuţii civice a anticităţii. Nu nepăsare, nu despreţ: suferinţa şi amărăciunea întreagă a morţii au pătruns inima mielului simţitor şi, în momentele supreme, au încolţit iubirea în inima lui şi şi-au încheiat viaţa pământească cerând de la Tată-Său din ceruri iertarea prigonitorilor. Astfel a se sacrifica pe sine pentru semenii săi, nu din mândrie, nu din sentiment de datorie civică, ci din iubire, a rămas de atunci cea mai înaltă formă a existenţei umane, acel sâmbure de adevăr care dizolvă adânca dizarmonie şi asprimea luptei pentru existenţă ce bântuie natura întreagă.” – Integral în Timpul, 12 Aprilie 1881 (http://www.mihai-eminescu.ro/credinta-lui-eminescu)

Grafic design din arhiva personala

Dintre multele cuvinte elogioase rostite de marii nostri poeti scriitori si critici la adresa geniului poeziei romanesti ne amintim de o cuvantare a lui Tudor Arghezi din care desprind un scurt pasaj:

Într-un fel, Eminescu e sfântul prea curat al versului românesc. Din tumultul dramatic al vieţii lui s-a ales un crucificat. Pentru pietatea noastră depăşită, dimensiunile lui trec peste noi, sus, şi peste văzduhuri. Fiind foarte român, Eminescu e universal, asta o ştie oricine citeşte.

Cristina David

Publicat în Eminescu | Etichetat , , , , , | Lasă un comentariu

Răbdarea – o mare incercare

Foto internet

Răbdarea, este cu adevarat greu de obtinut insa este indispensabila celor care voiesc sa progreseze duhovniceste deoarece, exersata cu grija si mare nevointa ea ajuta, treptat, incetul cu incetul la inflorirea celorlalte virtuti – roade ale Duhului. Ea este adevarata lupta duhovniceasca.

In vremuri mai de demult viata era mai linistita iar oamenii erau mai calmi. In zilele de astazi toti alergam de colo colo, ne enervam amarnic si daca reusim sa facem ceva pozitiv, constructiv, este mare minune.

„Dumnezeu a legat mantuirea oamenilor de rabdare. De aceea da greutati si diferite incercari, ca oamenii sa se intareasca in rabdare”.

Am aflat pe „face book” o povestioara cu o nota umoristica in ea care insa dovedeste din plin cele amintite.

.💛„Un copil, la gradinita, incearca sa isi incalte cizmulitele. Pentru ca nu sedescurca, a cerut ajutorul educatoarei. Cu tot trasul si impinsul,cizmulitele nu voiau nicidecum sa intre. Pana cand a reusit totusi sa ilincalte, educatoarei i-au aparut broboane de transpiratie pe frunte. Deaceea, aproape ca i-au dat lacrimile cand copilul i-azis:– Doamna, da sunt puse invels. Intr-adevar, erau puse gresitNu a fost cu nimic mai usor sa ii scoata cizmulitele decat sa i le puna,totusi a reusit sa isi pastreze calmul pana cand cizmulitele au fost iar incaltate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta asa cum trebuia. Insa atunci baietelul a zis:– Cizmulitele astea nu sunt ale mele!!!In loc sa tipe la el „De ce nu mi-ai spus?”, educatoarea si-a muscat buza si inca o data s-a chinuit sa il descalte.Cand s-a terminat chinul descaltatului, baietelul i-a spus:– Sunt cizmulitele flatelui meu. Mama mi-a zis sa le incalt pe astea azi. Acum ea nu mai stia ce sa faca: Sa planga sau sa rada? A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a se lupta din nou cu cizmulitele.Cand, in sfarsit, l-a incaltat, inainte de a-l trimite afara la joaca, l-a intrebat:– Si acum, unde iti sunt manusile? Trebuie sa ti le pun in maini ca sa poti pleca afara!– Le-am bagat in cizmulite ca sa nu le pield” 😊 😊

Sa incercam la randul nostru sa urmam exemplul educatoarei care si-a pastrat cumpatul fiind atat de rabdatoare! Ne-ar veni usor? Ma indoiesc…

O zi cu multa rabdare mantuitoare!

Cristina David

Publicat în Despre mantuire, Despre rabdare | Etichetat , , , | 6 comentarii

Lacas Sfant si Sfintit in Pustia Iudeii – Manastirea Cuviosului Teodosie cel Mare

Foto – arhiva personala

Il sarbatorim astazi, 11 ianuarie, conform calendarului crestin ortodox, pe Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, cel care a intemeiat in secolul V prima manastire de obste din tinutul Palestinei.  Nu este o sarbatoare insemnata cu litere rosii in calendar, mie insa imi aduce aminte de o vizita facuta la manastirea intemeiata de el, in vreme ce eram in pelerinaj in Tara Sfanta (2018). Una din multele zile calde si insorite de care ne-am bucurat in toata perioada vizitei. Locasul, refacut in secolul 20 se afla asezat pe locul primei chinovii infiintate de marele monah al vremii de atunci.

Am străbătut Pustiul Iudeii in Cisiordania, cu dealurile lui aride de un pitoresc aparte, nerabdatori sa ajungem la sfantul locas aflat numai la 7 km de Betleem. Ajungand pe platoul manastirii si aflandu-ma in fata ei, am ramas cumva surprinsa de arhitectura usor diferita de a altor manastiri ortodoxe, pe care am privit-o indelung, admirand-o.

Intrând în biserica monahilor greci, am ramas uimita de marea asemanare cu bisericile romanesti, prin pictura ei bizantina de o mare frumusete, care indeamna la reculegere si rugaciune aducand pace in sufletul pelerinului.

Ne-am inchinat cu evlavie in fata mormantului marelui sfant si am ascultat cu atentie cuvintele parintelui Pascu, insotitorul nostru. Mănăstirea a fost întemeiată de Cuviosul Teodosie cel Mare chiar pe locul unde conform traditiei s-au oprit să înnopteze magii care venisera sa se închine lui Hristos, pe drumul lor de întoarcere. Pentru chinovia pe care dorea atat de mult s-o ridice spre slava lui Dumnezeu si pentru o viata curata si sfintita inchinata rugaciunii, Cuviosul Teodosie a strabatut pustia rugandu-se neincetat.

Luand o cadelnita şi umplând-o de cărbuni stinşi, a pus tămâie şi umblând prin pustie, se ruga ca Dumnezeu sa-i arate locul binecuvantat. Pe când nu mai spera, ajuns lângă peşteră, sfântul a zărit înălţându-se din cădelniţă fum binemirositor, căci cărbunii s-au aprins. A înţeles de îndată că acela era locul unde binevoieşte Dumnezeu să zidească locaşul. Aşa a început viaţa monastică în locul acela încărcat de sfinţenie, pestera care ii adapostise pe cei trei magi.

O saptamana frumoasa si binecuvantata va doresc! Sanatate multa!

Cristina David

Publicat în Pelerinaje de suflet, Tara Sfanta | Etichetat , , , , , , | 4 comentarii

Sfantul Ioan – prooroc al Celui Preaînalt, înaintemergător și Botezător al Mantuitorului

schita dupa Andrei Rubliov – Gabriela Mihaita David

Astazi in 7 ianuarie cand cinstim si praznuim cum se cuvine pe Sfantul Proroc Ioan, acela care a atins cu mana sa crestetul Mantuitorului nostru al carui Inaintemergator si Botezator era, ne aflăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, in ultima zi din siragul sfant al zilelor de sarbatoare pline de lumina care incheie anul calendaristic Le-am sarbatorit impreuna cu bucurie in inima si multa pace in suflete.

Sfantul Ioan Botezatorul este singurul pămantean despre care Iisus spune un mare cuvânt de laudă: „Că dintre toți cei născuți din femeie, nu este nici unul mai mare decat Ioan“. El este plin de virtuti iar aceea care impodobeste si sfinteste firea lui este covarsitoarea lui smerenie. Deși avea în ființa lui atâta putere încât era socotit de unii drept Mesia cel așteptat, el se apără mereu cu strășnicie și îndrepta privirile tuturor spre Cel ce avea să vină, Căruia el nu se socotea vrednic nici măcar să-I dezlege cureaua încălțămintelor.

„Sfântul Ioan renunță chiar și la căldura dragostei ucenicilor săi, îndemnându-i să se facă ucenici ai lui Mesia și să-l lase pe el: „…căci Aceluia I se cade să Se înalțe, iar mie mi se cade să mă micșorez.. “ Pana intr-atata, asadar, se manifesta smerenia lui care ne poate fi un exemplu viu, noua, crestinilor. Să urmăm exemplul smereniei lui (macar intr-o mica masura), să-l avem la inimă și să ne rugăm cu toată credința acestui mare sfânt și prieten al Lui Hristos, care ne poate ajuta cu adevărat. Amin.”

O zi binecuvantata va doresc si urez felicitari tuturor acelora care poarta numele Sfantului.

Cristina David

Publicat în Sfantul Ioan Botezatorul | Etichetat , , , , | 5 comentarii

2021 va fi un an mai bun sau mai rau?

Au trecut cateva zile deja din noul an 2021 si oamenii au inceput toti sa-si dea cu parerea. Unii sustin ca anul care abia a inceput va fi mult mai rau, altora le este frica sa nu fie cel putin atat de neprielnic precum antecedentul lui, in fine este si o categorie de semeni care au incredere ca va fi mai bine in acest an, privind lucrurile optimist si cu speranta.

Putem noi sti? Sa speram in mai bine putem, si avem acest drept. Daca spunem ca nu stim, este corect, de asteptat din partea noastra, caci noua nu ne este dat sa cunoastem ce va fi, dinainte. Dumnezeu este singurul care stie ce a fost, ce este si ce va fi. Cine afirma ca va fi mai rau pentru noi in acest an decat in cel care s-a incheiat, dovedeste mult pesimism dar, ceea ce este mai grav, acesti semeni ai nostri arata insuficienta credinta. Desigur ca fac referire la aceia dintre oameni care se considera credinciosi.

Ne putem astepta la rau dar si la bine, la mai rau sau la mai bine, cum va fi sa fie. Sufleteste sa fim pregatiti pentru toate posibilitatile iar mental sa avem incredere, sa folosim lectiile oferite de anul care a plecat si sa ne bucuram din inima si sa multumim pentru fiecare zi pe care o primim in dar, pentru fiecare clipa pe care intelept este sa stim cum s-o facem mai placuta noua si celor din jur.

„Noi încercăm de toate, dar Dumnezeu decide ce și cum va fi în viața noastră. Dar când mulțumim pentru toate, atunci parcă totu-i bine. Nimic nu-i întâmplător și toate-s importante…”

O saptamana binecuvantata va doresc, fiecaruia!

Cristina David

Publicat în Uncategorized | Etichetat , , , , , , | 3 comentarii

ÎNCREDERE ÎN DUMNEZEU

Foto – internet

Dumnezeu raspunde la vremea Lui

Era o zi tristă de iarnă. Un biet băiețaș de 7-8 ani, singur și tremurând de frig, stătea pe o bancă, în grădina unui oraș. I-o fi fost tare frig, căci hăinuța de pe el era subțirică, iar pantalonașii aveau două găuri mari la genunchi. Buzișoarele îi erau vinete și fața slabă îi era galbenă ca ceara.
Poate o fi avut o supărare mare, căci plângea din când în când și privea spre Cerul acoperit de nori. Pe lângă ei trecuseră mulți inși, fără să le pese de el. Într-o vreme, un domn bătrân s-a apropiat de el și i-a spus părintește:
– Ce faci acolo, micuțule? Aștepți pe cineva?
– Da, domnule, răspunse copilașul. Aștept pe Dumnezeu, să vină să mă caute.
– Ce vrei să spui, drăguțule? Ești bolnăvior? Crezi c-ai să mori?
– Nu, dar anul trecut El a trimis să caute pe tatăl meu și pe fratele meu mai mic, ca să-i aibă în casa Lui, în Cer. Iar ieri, la spital, mama mi-a spus așa, că și ea pleacă tot acolo, și că Dumnezeu nu mă va părăsi în niciun fel. Acum, adăugă el în lacrimi, n-am pe nimeni care să mă îmbrățișeze și să-mi dea să mănânc. Și iată, atâta vreme de când mă uit în sus la Cer, să văd dacă vine Dumnezeu, dar nu văd nimic. Totuși, Dumnezeu va veni sigur, dacă-L mai aștept nițel.Nu e așa, domnule?
– Da, copile dragă, zise domnul, podidindu-l lacrimile. Nimeni nu așteaptă în zadar pe Dumnezeu! El m-a trimis să port grijă de tine. Vino cu mine; nu te voi lăsa să duci lipsă de nimic.
Ochii copilașului străluciră de bucurie și fața lui ca un fulger de biruință.
„Știam eu, zise el, că Dumnezeu va veni sau va trimite pe cineva, căci mama niciodată n-a spus minciuni! Dar cât ați întârziat pe drum și cât a trebuit să vă aștept!”

sursa : https://ortodoxiatinerilor.ro/

Cristina David

Publicat în Pilde | Etichetat , , | 4 comentarii

Un An Nou – un nou inceput

Foto – internet

In loc de rezolutie in prag de an nou, mai multe indemnuri pe care mi le adresez mie inclusiv:

IN NOUL AN 2021

Sa iubim si sa iertam,

Pe cei bolnavi sa-i alinam,

Pe cei saraci sa-i aflam ca sa-i ajutam.

Pentru intreaga lume sa ne rugam

Tot ce a fost rau sa uitam,

In Bine si dreptate sa speram!

Pe Domnul nostru sa-L cinstim, sa-L iubim si sa-L ascultam!

Din colectia autoarei – Cristina David Channel (Youtube)

Va doresc sanatate multa si binecuvantari in Noul An care sa fie mai bun pentru noi toti! Bucurii, realizari si multumiri de suflet sa aveti, multe!!! Dumnezeu sa fie cu noi, cu toti!

Cristina David

Publicat în Video | Etichetat , , , , | 14 comentarii

Craciunul a trecut…relele au ramas?

Foto – internet

„Crăciunul va avea un loc de onoare în inima mea şi voi încerca să îl sărbătoresc tot anul.” Charles Dickens

Am citat anume aceste cuvinte care ne-au ramas de la marele scriitor englez, Charles Dickens, ale carui romane mi-au incantat anii copilariei si adolescentei , pe care le-am citit si recitit de mute ori, intotdeauna cu aceeasi placere si bucurie. Un suflet frumos si sensibil, caruia ii placea sa vada si sa redea in lucrarile sale triumful binelui si al adevarului.

Foto – internet

Daca macar unii oameni (caci toti este o utopie), am urma indemnul care reiese din spusele lui Charles Dickens, relele ar descreste considerabil in numar iar sentimentele deosebite de mai multa iubire si pace, liniste, bucurie care ne incalzesc sufletele si inimile la Sarbatoarea Nasterii Domnului ar ramane cu noi sa infrumuseteze zilele noului an si sa ne uneasca in continuare printr-o credinta sincera si o iubire neconitionata intre noi. Ne-ar aduce impacarea cu noi insine, cu semenii si desigur, cu Dumnezeu. De-ar fi asa sa fie, ce minunat ar fi!

„Ce bucurie ar fi” Daca in fiecare zi Craciunul ar veni, ce bucurie ar fi!– Corala Armonia

„Sunt sigur că întotdeauna m-am gândit la Crăciun, când i-a venit vremea, ca la un timp bun, un timp plăcut, în care să fii blând, iertător, mărinimos, singurul timp pe care îl ştiu, în calendarul lung al anului, când bărbaţii şi femeile par să-şi deschidă la unison, din propria voinţă, inimile închise.” Charles Dickens

Daca in fiecare zi Craciunul ar veni, ce bucurie ar fi!

Sarbatori fericite in continuare , lumina si pace in suflete va doresc!

Cristina David

Publicat în Uncategorized | Etichetat , , , , , , , | 8 comentarii

Craciunul -Taina de dincolo de fire

Minunata taina a Craciunului care nu inceteaza an de an sa imi incalzeasca sufletul aduce cu sine o mare Bucurie direct din cer, este un Dar sfant. Astept de fiecare data cu mult drag si nerabdare frumoasa seara de Ajun si ziua de Craciun, cand retraiesc cu mare intensitate pacea, linistea, frumusetea si caldura simtite de mine de Sarbatori in jurul bradului de Craciun, alaturi de cei dragi din familie si prieteni, in toti anii dinainte, fara exceptie. Ascultam colindele minunate de Craciun care imi devenisera atat de cunoscute si pe care le indrageam pentru linia lor melodica si cuvintele vorbind despre Pruncul Iisus infasat, dormind pe paie intr-o iesle, anuntat de ingerii cu aripi de aur coborati din cer si vizitat cu multa sfiala si pietate de pastorii din campul invecinat. „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ paceîntre oameni bunăvoire! „- imi suna in minte cuvintele ingerilor in versetul Sfintei Evanghelii dupa Luca.

Caci acesta e Craciunul : infratirea intre oameni, pacea si iubirea domnind pe pamant. Pentru ca insusi Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat coborand intre oameni spre implinirea Cuvantului.

Craciunul

Tu nu mai ai, copile, azi,
Crăciun cu ramuri verzi de brazi.
Colindul sfânt tu nu-l mai ai,
Cu glasuri coborând din rai.
Şi nu-ţi mai vine Moş Crăciun,
Cu ţurţuri – perie – pe zăbun.
Şi ,,Moş Ajun” şi ,,Dalbe flori”
La Pruncul mic şi luminat,
Tu nu mai vii la închinat.

Copil al veachului de acum,
Opreşte-te o clipă-n drum!
Căci vreau să-ţi cânt şi vreau să-ţi spun,
Încet Colindul de Crăciun.
Să ştii şi tu că Dumnezeu,
Făuritorul tău şi-al meu,
Copil ca tine S-a făcut
Şi într-o iesle S-a născut.
Şi iar se naşte pentru voi,
Copii ai vremurilor noi!

(Zorica Lațcu – Poezii, ediția a II-a, Editura Sophia, București, 2008, p. 135)

Sa incercam sa pastram Taina Craciunului in inimile noastre iar pacea care a coborat odata cu implinirea ei sa dainuie cat mai mult timp in suflete.

Cristina David

Publicat în Colectia personala de design grafic, Nasterea Domnului | Etichetat , , , , , | 19 comentarii

In asteptarea Nasterii Domnului

Cea mai indragita Sarbatoare a anului, Craciunul, bate la usa. Ma intreb daca suntem cu adevarat pregatiti sa intampinam in liniste, impacati cu noi insine si cu Dumnezeu Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru. Vorbind despre mine, stiu ca am de lucrat in privinta asta daca vreau sa am pace in suflet si bucurie adevarata in inima cand intampin marea Sarbatoare. Este loc de mai multa credinta, de iubire si speranta in mintea si inima mea.

Foto – internet

Cand eram copil, aveam in fata ochilor bradul frmos si cu grija impodobit, se foloseau an de an podoabele pastrate peste an in cutii tinute de pe vremea copilariei mamei, dar in mod special ma atragea ce gaseam sub bradul cu mireasma lui de cetina verde. Vag auzisem povestea despre un Prunc Sfant sosit pe pamant in acea noapte, pruncut infasurat in scutecele si dormind intr-un staul de animale care il inconjurau spre a-i da caldura trupurilor lor…

Foto – internet

Mai tarziu, peste ani am inceput sa merg mai des la biserica, sa ascult fragmente din Sfanta Scriptura, unele povestiri nu le intelegeam in intregime dar totusi retineam din ele anumite lucruri…

Trecand timpul, prin lucrarea Domnului, am ajuns ca sa citesc mult mai des capitole din Sfanta Evanghelie, sa le inteleg aproape in totalitate, suficient ca sa imi alcatuiesc un intreg cu sens din continutul lor. Vroiam sa stiu cat mai bine anumite povestiri , parabolele spuse de Mantuitorul nostru cu diferite ocazii celor care il urmau, dornici sa-L cunoasca si sa Il roage sa le rezolve problemele lor. Mult m-au ajutat lecturile din lucrarile Sfintilor Parinti si ale marilor duhovnici romani ai secolului XX.

Au mai trecut ani si a sosit randul meu de a explica unor copii dintr-o tara indepartata sensul acestor minunate pilde si semnificatia Nasterii Domnului in prima noapte de Craciun, (pe langa alte materii de studiu la scoala unde predam).

Foto – internet

Am ajuns peste ani sa patrund ceva mai adanc din sensul ortodoxiei pe care niciodata nu am parasit-o pentru alte forme de religie crestina. Stiu ca este necesar sa incerc sa ma cunosc bine pe mine insami pentru a ii intelege si accepta pe ceilalti cu bunele si relele lor. Insa nu este suficient sa stiu, este obligatoriu sa pun in aplicare autoanaliza pentru a-mi recunoaste si admite greselile, cat de des le repet cu intentia foarte serioasa de a face efort mai mare spre a ajunge la eliminarea lor, macar partial. Este un proces lung si de fel usor, firea omeneasca fiind slaba, neajutorata. De fapt este vorba de o lupta continua si indarjita cu ego-ul , cu relele deprinderi si cu vointa slaba din care cauza nu reusesc a fi cu luare aminte atat cat este nevoie. Un lucru mi-a devenit clar : daca nu discern, daca nu sunt cu discernamant cat mai serios in ce fac, cum ma comport , ce gandesc si ce sau cum vorbesc, nu am cum obtine o inaintare cat de mica in viata duhovniceasca. Cheia este sa ajungi sa-ti doresti o viata duhovniceasca, sa simti ca ai nevoie de ea, secretul este sa inveti cum sa manuiesti aceasta cheie.

M-am straduit in perioada postului sa fiu pregatita sufleteste sa intampin Craciunul cu o stare de liniste si pace interioara, pe potriva spiritului marii Sarbatori a Nasterii Domnului. Cat am reusit, nu mai este la aprecierea mea caci ar fi o parere subiectiva…Dar pot spune ca putinul progres facut sa-l pot pastra si dupa Sarbatori , ba chiar spori, cu multa si mare luare aminte sa nu gresesc . Viata noastra este in general, cum spune poetul, o lupta, iar lupta cu raul devine un adevarat razboi duhovnicesc in care fara intarirea si ajutorul lui Dumnezeu stiu ca nu am sansa de izbanda.

Va doresc la toti sa va bucurati de sanatate si de pace in suflet!

Cristina David

Publicat în Nasterea Domnului | Etichetat , , , , | 7 comentarii