Noutati din lume

In aceasta pagina veti putea urmari stiri recente din lumea intreaga cu precadere din lumea ortodoxiei, dar nu exclusiv. Nu intentionez sa fac o prezentare „de ultima ora” in competitivitate cu jurnalele de stiri din lume. Din lecturile mele zilnice pe toate site-urile voi posta in pagina deschisa astazi unele stiri noi care pot interesa pe unii dintre cei care intra aici. Fara indoiala ca va fi un mod personal de selectare a noutatilor din viata ortodoxa si alte domenii tangentiale. Prin urmare nu am pretentia de a alcatui un jurnal de stiri „zi de zi” ci mai mult de informare „la zi”. Mai exact, noutati in legatura cu evenimente foarte recente petrecute la noi in tara precum si in intreaga lume.

Va astept cu drag si pe aceasta noua pagina!

Cristina David

Patriarhia Română a oferit Bisericii „Sfanta Mucenita Paraschevi” din Istanbul o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donată bisericii ctitorite de el în Istanbul in anul 1692

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Părintelui Sergiu Vlad, Parohul comunității ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Racla, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august 2019, în biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul, ctitorită de Sfântul Domnitor român Constantin Brâncoveanu, în anul 1692.

Începând cu anul 2004, biserica zidită de Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost dată, de către Patriarhia Ecumenică, spre folosință comunității ortodoxe româneşti din Turcia, la solicitarea Patriarhiei Române.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

postare Cristina David

Săpăturile arheologice efectuate recent în nordul Israelului, aproape de Marea Galileii au descoperit ruinele unei vechi biserici.

Cercetările au fost efectuate de Institutul Kinneret pentru Arheologia Galileană din cadrul Colegiului Kinneret, condus de prof. Mordechai Aviam, în colaborare cu prof. R. Steven Notley, alături de Centrul pentru Studiul Iudaismului Antic și Colegiul Nyack din New York.

Până în prezent au fost excavate doar camerele sudice ale bisericii, fiind descoperite aici ornamente pentru podele din mozaic, dintre care unele sunt foarte bine conservate. De asemenea, a mai fost găsit un fragment de marmură, decorat cu o cruce, precum și o bucată de sticlă aurită, care a aparținut unui mozaic de perete. Conform AFP, arheologii consideră că, dacă vor continua săpăturile, vor descoperi, sub biserică, ruinele casei în care au trăit cei doi apostoli.

„Cred că nu există nici o îndoială că aceasta este biserica (descrisa) de călătorul creştin Willibald, deoarece nu există o altă biserică între Capernaum şi Kursi”, a spus prof. Mordechai Aviam pentru ziarul israelian haaretz.com. Este vorba despre descrierea făcută de Willibald, un episcop bavarez, care a vizitat zona în jurul anului 725 și a notat faptul că, în Betsaida fusese construită o biserică, pe locul casei sfinților Apostoli Petru și Andrei.

Mordechai Aviam a mai adăugat că este posibil ca orașul Betsaida să fi fost abandonat din cauză că multe dintre construcții au ajuns să fie acoperite de apă, având în vedere nivelul fluctuant al Mării Galileii. De asemenea, este probabil că biserica să fi fost abandonată odată cu înălțarea califatului Umayyad și a prezenței islamice în țară, de la sfârșitul secolului al VII-lea sau începutul secolului al VIII-lea.

https://doxologia.ro/arheologii-au-descoperit-ruinele-unei-biserici-zidita-peste-casele-sfintilor-apostoli-petru-andrei

postare Cristina David

Neurochirurgul Stefan Mindea distins la Husi cu Crucea Episcopala

Părintele diacon Ștefan Mindea, neurochirurg renumit la nivel internaţional, a primit duminică din partea Preasfințitului Părinte Ignatie al Hușilor distincția Crucea Episcopală „pentru lucrarea foarte intensă desfăşurată în slujba vindecării semenilor”.

Ceremonia a avut loc duminică, 7 iulie 2019, de sărbătoarea ocrotitoarei Catedralei Episcopale din Huși: Sfânta Mare Muceniță Chiriachi.

După 35 de ani petrecuți în SUA, unde a devenit unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi, specializat în neurochirurgie minim invazivă și chirurgie oncologică spinal, Ștefan Mindea a decis să se întoarcă în țară, împreună cu soția și cei șase copii ai săi, la Constanța.

În prezent, doctorul Mindea tratează și operează la Constanța oameni suferinzi, de orice condiție socială, iar duminica slujește ca diacon la o biserică din orașul de la malul mării.

În timpul operației, rugăciunea îmi dă siguranță, spunea medicul anul trecut într-un interviu acordat pentru revista Lumea Credinței.

Neurochirurgul Ștefan Mindea a vorbit despre rolul credinței în viața sa și a evidențiat că rugăciunea îi oferă siguranţă, îi dă putere şi astfel rămâne ancorat în relația lui „statornică cu Bunul Dumnezeu”.

postare Cristina David

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s