Cladirea actualei Biserici Ortodoxe Romane „Sfanta Treime „ a fost construita in 1815 urmand planurile renumitului arhitect William Strickland din Philadelphia.
In anul 1917 emigrantilor romani de religie crestin ortodoxa stabiliti in Philadelphia, ajunsi la un numar considerabil , li s-a acceptat cererea inaintata Bisericii Episcopaliene St John (care avea cladirea in proprietate si folosinta la acea data) de a putea oficia Sfanta Liturghie in incinta aceleiasi cladiri.
Aceasta situatie a dainuit pana in anul 1972 cand enoriasii romani au preluat de drept cladirea bisericii, putand sa o cumpere.
Biserica Ortodoxa Romana „Sfanta Treime” din strada Bodine, fiind una din cele doua biserici proiectate de arhitectul de mare faima William Strickland in Philadelphia ( cealalta fiind Catedrala Sf. Gheorghe apartinand comunitatii grecesti) , a fost trecuta in Registrul de Monumente Istorice ale Philadelphiei in anul 1983.
In prezent parohia bisericii cuprinde in jur de 100 membri platitori si este in continua crestere iar Preotul Prof.Nicolai Buga este preotul paroh al bisericii la care merg si eu impreuna cu familia mea. Voi adauga cateva fotografii facute cu diverse prilejuri spre a va face o cat de mica idee despre acest locas de spiritualitate ortodoxa in mijlocul unei mari diversitati de credinte religioase.
Un alt aspect care merita mentionat este actiunea de reconstructie/renovare atat a interiorului cat si exteriorului bisericii cu dimensiuni de catedrala. Multe reparatii au fost efectuate deja la zidurile laterale , la fundatii , precum si la sala noastra „sociala” , adiacenta bisericii , acolo unde enoriasii cu familiile si prietenii lor vin cu drag si placere sa sarbatoreasca
ocazii deosebite cum este Hramul (o zi cu totul speciala pentru noi toti) , praznuirea Craciunului si a Sfintelor Pasti , Duminica de Florii dar si evenimente culturale . In chiar Duminica ce vine avem invitati pe maestrul Ion Caramitru care ne va oferi un recital de regal Eminescu , fiind acompaniat de marele muzician Octav Aurelian Popa.
Nu de mult la noi la biserica au fost depuse moastele Sf Nectarie Taumaturgul spre inchinare si ruga , aduse de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti de Inalt Sfintitul Varsanufie Prahoveanul .
A fost oficiata Slujba Acatistului Sf Nectarie de catre un sobor de 9 preoti intre care Arhiepiscopul Nicolae dar si preoti invitati de la bisericile surori din apropiere, ruse si grecesti.
O seara de neuitat care a lasat amprenta ei de nesters in sufletele si inimile celor veniti de la mare distanta ca sa se bucure de atingerea si inchinarea la sfintele moaste facatoare de minuni mari.
Promit ca voi continua sa prezint multe alte actiuni si evenimente atat din trecutul cat si din viitorul bisericii „Sfanta Treime” din Philadelphia. Mentionez pe scurt acum doar ca locasul va avea in scurt timp un nou iconostas sculptat in lemn de un maestru maramuresean , in stil autentic ortodox.
Doamne ajuta!
Cristina David
Manastirea „Schimbarea la Fata”
Manastirea „Schimbarea la Fata” este situata in localitatea Ellwood City in statul Pennsylvania si apartine bisericii crestin ortodoxe din America.
Ea a fost intemeiata ca locas de cult in anul 1967 sub auspiciile Inalt prea Sfintitului episcopul Valerian din Detroit si Episcopia Romana . Prima stareta a fost Maica Alexandra, fosta principesa Ileana a Romaniei. Manastirea respecta traditia monahala din rasaritul Europei.
Domnita Ileana – al cincilea vlastar al familiei regale a României, una din fiicele celui de-al doilea rege al României – Ferdinand si a sotiei sale Regina Maria – a vazut lumina zilei în România, în ziua de 5 Ianuarie 1909. Frumoasa, caritabila, generoasa, a studiat la Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie (a nu se neglija legatura de rudenie a Reginei Maria si Curtea Angliei). A fost presedinta Asociatiei Crestine a femeilor române, pasionata de yachting, obtinând Brevetul de capitan de cursa lunga, fiind singura femeie din România cu aceasta calificare. A studiat sculptura cu renumitul sculptor român Ion Jalea si pictura cu pictorul român Jean Al. Steriadi.
În 26 Iunie 1931, s-a casatorit cu arhiducele Anton de Habsburg, cu care a avut sase copii, iar dupa moartea sotului, la câtiva ani s-a recasatorit cu Dr. Stefan ISARESCU. Înainte de declansarea celui de-al doilea razboi mondial, a locuit în Austria, revenind în tara în anii razboiului unde a locuit pâna la abolirea Monarhiei în 31 Decembrie 1947, la începutul anului 1948 fiind obligata sa paraseasca tara definitiv, ca si restul familiei regale, respectiv Regele Mihai si mama acestuia, Regina-mama Elena. Principesa Ileana se stabilise temporar la Buenos Aires, unde, datorita marinimiei si altruismului înnascut, a înfiintat un Camin destinat refugiatilor politici români, camin ce a purtat numele mamei sale – Regina Maria.
În anul 1950 a plecat la Boston, unde s-a stabilit si si-a publicat primele Memorii în limba franceza, care cuprind 3 volume, pe care din fericire le posed. A îndragit întotdeauna artele autentice românesti, manifestându-si constant apartenenta neamului românesc, devotându-se operelor de caritate în sprijinul românilor. În anul 1948, an de trista amintire… când toata familia regala sub amenintarea guvernului comunist instalat la putere a fost obligata sa paraseasca tara, Principesa Ileana a luat cu ea un pumn de pamânt românesc de la Castelul Bran, care simtea ca-i apartine, lacas pe care l-a îndragit pâna a închis ochi în ziua de 21 Ianuarie 1991 – iata au trecut 16 ani…
Dovada legaturii Principesei cu glia româneasca, este ca în Catedrala Bisericii Episcopale din New York (pe care am vizitat-o) si care din fericire Providenta a ocrotit-o în tragedia din 11 Septembrie 2001, scapând atacului nesabuit al barbarilor si a celor fara Dumnezeu, în Capela dedicata Cultului ortodox, sub Icoana bizantina mostenita de la mama Sa, se afla o caseta cu pamânt din glia României, iar pe o placuta de bronz, a carei singura podoaba este, exista vechea Stema a României, fiind incrustate urmatoarele cuvinte: “În memoria parintilor mei, Regele Ferdinand si Regina Maria, precum si a tuturor celor care s-au sacrificat pentru Tara. Aici se gaseste o particica de pamânt românesc LIBER”.
În anul 1960, în urma unui accident mortal de avion, în care si-au pierdut viata una din fiicele Principesei, anume Minola, precum si sotul acesteia, Principesa s-a retras la Ellwood City (Pennsylvania), fiind ctitorul Mânastirii de rit ortodox, denumita – SCHIMBAREA LA FATA, sub jurisdictia Episcopiei Române din America si Canada. Urmare tragediei, Principesa Ileana a îmbracat mantia monahala de calugarie, astfel devenind Maica Alexandra, stareta Mânastirii ortodoxe române din Ellwood City.
Dupa evenimentele din Decembrie 1989, Maica Alexandra, cu toate ca era suferinda, si-a manifestat dorinta sa viziteze pentru ultima oara România, astfel ca în Septembrie 1990 a sosit la locul ei preferat, Castelul Bran, ultima ei resedinta în tara unde s-a nascut si iubit-o, ocazie cu care i s-a facut o primire demna de lauda, a celor care o cunosteau din tinerete si au supravietuit “cizmei comuniste”. Localnicii, plini de emotii si amintiri din trecutul îndepartat, pe multi dintre ei chiar recunoscându-i, Principesa, ca si odinioara, le-a dat sfaturi bune pentru toti. “A vizitat Castelul, vama, capela de piatra, avea vorba la fel de domoala si ne-a dat sfaturi bune pentru toti… încheind cu cuvinte pline de duh si întelepciune: “TREBUIE SA ÎMBATRÂNESTI FRUMOS SI SA TE ÎNDEPARTEZI NATURAL DE LUCRURILE PE CARE NU LE MAI POTI FACE”.
În ziua de 21 Ianuarie 1991, Principesa Ileana, Arhiducesa de Habsburg, alias Maica Alexandra, matusa Regelui Mihai al României, a trecut în ETERNITATE, la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown (Ohio), ca urmare a unor complicatii survenite dupa fractura bazinului, accident survenit chiar în chilia Mânastirii unde a locuit de la început. Fractura s-a soldat cu complicatii din care i s-a tras sfârsitul. Înhumarea a avut loc în curtea Mânastirii ctitorita de Maica Alexandra – The Orthodox Monastery of the Transfiguration.
Inainte de a se stinge din viaţă (21 ianuarie 1991), a cerut să i se pună la căpătâi o troiţă, sculptată „ca prin părţile Maramureşului”.
Dumnezeu s-o odihneasca in pace!
articolul IN MEMORIAM – DOMNITA ILEANA
de Venera E. Dumitrescu-Staia (1-1-2007)
Praznuirea hramului Manastirii “Schimbarea la Fata”
din Ellwood City, Pennsylvania
Manastirea Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania – The Orthodox Monastery of Transfiguration Unul din locasurile sfinte ale ortodoxiei, binecuvantat de Dumnezeu, pe continentul Nord-American, Manastirea “Schimbarea la Fata” din Ellwood City a sarbatorit, cum este in traditie, si anul acesta, pe 6 august, Pelerinajul si Marele Praznic al Hramului.
Spunem binecuvantata de Dumnezeu, pentru ca infiintarea manastirii a fost o lucrare a Atotputerniciei Sale, un adevarat miracol, pentru acele timpuri si locuri.
Dupa sase ani de retragere in nevointe, trude si rugaciuni la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Bussy-en-Othe, Franta, Printesa Ileana, in Sambata lui Lazar a anului 1967, a fost tunsa monahie cu numele Maica Alexandra.
Visul ei de a ridica o manastire s-a implinit chiar in acelasi an, pe pamant american prin efortul si daruirea unui mic grup de fondatori, in frunte cu Maica Alexandra, sub jurisdictia Episcopiei de la Vatra, pastorita de vrednicul in pomenire Episcop Valerian Trifa.
Asezata pe colina – unde a fost plantata prima cruce de Maica Alexandra intr-o zi racoroasa, pe 11 august 1967 – impresurata de codrii invesmantati in culorile obsedante ale apusurilor verii, inmiresmata de izul ghirlanelor de flori, inca de la intrare, sfantul locas trezeste in sufletul celui care se apropie, linistea, evlavia, si smerenia.
Dumnezeu a randuit ca anul acesta sarbatoarea sa fie Duminica, si ea zi predestinata rugaciunii si reculegerii.
Calduroasa primire din partea Prea Cuvioaselor Monahii in frunte cu Maicuta Stareta Cristophora, plina de reverenta si dragoste frateasca intru Domnul, turul asezamantului monahal, randuiala slujbelor ce vor fi savarsite, introducerile reciproce, schimbul primelor impresii, au intronat in scurt timp o atmosfera placuta, prieteneasca si marturisitoare.
Locul de veci al Maicutei Alexandra – cimitirul Manastirii Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania. Langa mormant Alexandru Tomescu
Locul de veci al Maicutei Alexandra – cimitirul Manastirii Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania
Reculegerea in fata mormantului fondatoarei acestei manastiri, Maicuta Alexandra – Printesa Ileana – au rascolit aduceri aminte, despre istoria unui popor nascut crestin care a purtat cu el credinta ortodoxa, oriunde in lume.
Participarea la celebrare, a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nathaniel, a Prea Sfintitului Tikhon, Episcop al Philadephiei si al Pennsylavaniei de Est, a alesului sobor de Prea Cucernici Parinti, arhidiaconi si diaconi, si nu in cele din urma a maicutelor slujitoare in Sfantul locas, au insuflat evenimentului o maretie cereasca.
Intampinarea Inaltilor Ierarhi, asa cum este stramoseasca traditie cu paine si sare, spre binecuvantare, cu flori din partea copiilor, intrarea prin usile larg deschise, urmati de sirul nesfarsit al credinciosilor au marcat oficial deschiderea Marelui si Sfantului Praznic.
Vecernie, Manastirea Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania – The Orthodox Monastery of Transfiguration
Sfanta Vecernie de sambata seara, care a avut loc in Capela a inaugurat programul ceremoniilor religioase, ale acestei mari sarbatori. A slujit PS Episcop Tikhon, cu soborul Prea Cucernicilor Parinti, raspunsurile fiind date de maicute. Din tronul arhieresc a asistat IPS Arhiepiscop Nathaniel. Treptat, cu piosenie s-a apropiat un grup din randul credinciosilor integrandu-se cantarilor cu o mare daruire sufleteasca.
A doua zi Duminca, intr-o dimineata, mangaiata de un soare bland si de un cer senin ca sufletele tuturor celor adunati aici s-a purces spre, Pavilonul Capelei, unde Inaltii Ierarhi au fost intampinati de catre Maicuta Stareta Christophora.
Sfanta Liturghie, Manastirea Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania – The Orthodox Monastery of Transfiguration
Sfanta Liturghie, Manastirea Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania – The Orthodox Monastery of Transfiguration
Serviciul religios, a fost oficiat de PS Episcop Tikhon sustinut de un sobor de preoti, secondati de corul maicutelor, in scaunul arhieresc asistand IPS Ariepiscop Nathaniel. Sfanta Liturghie, s-a cuibarit in inimile credinciosilor, amintind ca suntem fiii lui Dumnezeu care s-a rastignit, a murit si a inviat pentru salvarea noastra.
Cuvintele de invatatura ale celor doi Inalti Ierarhi, au rastalmacit, intelesul intamplarii divine, a Schimbarii la fata, a luminarii in noi a „tainei lui Hristos” precum au trait-o marii prorooci Moise si Ilie, pe muntele Tabor.
Sfantul Maslu de dupa-amiaza, savarsit de cei doi Inalti Ierarhi, ajutati de soborul Prea Cucernicilor Parinti, diaconi si de corul maicutelor s-a revarsat cu sintamantul usurarii sufletelor noastre, a invaluirii lor de lumina taborica a mangaierii si a alinarii.
Sfantul Maslu, Manastirea Schimbarea la Fata, Ellwood City, Pennsylvania – The Orthodox Monastery of Transfiguration
Grupati in jurul parintilor nostrii intru Domnul, sub acoperamntul sfintelor vesminte, ne-am regasit in imparatia interioara, infinita in adancime si simtire, unde rugaciunea vindeca ranile, dezleaga enigmele si reda sens unic si unificator existentei.
Pelerinajul si Marea Sarbatoare a hramului a insemnat, pentru toti, cei din partea locului, dar mai ales pentru cei veniti prima data de pe meleagurile mai indepartate ale SUA sau Canadei, inca un pas pe drumul lung si anevoios al mantuirii noastre.
Ne-am despartit, dupa doua zile de bucurie duhovniceasca, care au invesnicit clipa si locul, luandu-ne ramas bun de la Pastorii nostrii, de la maiculele gazde, de la vechii si noii prieteni, cu rugamintea catre Dumnezeu sa ne ajute sa ne revedem la anul viitor la aniversarea a 40 de ani de la ctitorirea acestei manastiri.
Alexandru Tomescu
articol preluat de pe http://www.alternativaonline.ca
Parintele Efrem de la Filoteu
Parintele Arhimandrit Efrem de la Filoteu este cunoscut nu numai ca unul dintre marii duhovnici ai Sfantului Munte Athos, ci si ca un parinte misionar, care va face cunoscuta traditia atonita in America de Nord. Din 2005, parintele Efrem a intemeiat satesprezece manastiri in Statele Unite ale Americii si Canada depinzand de Arhidieceza Ortodoxa Greaca a Americii si Canadei.
Parintele Efrem s-a nascut in 1927 in Volos, Grecia, avand numele de botez Ioan. Si-a petrecut copilaria in saracie, ajutandu-l pe tatal sau in activitatea sa, insa urmand intotdeuana exemplul mamei sale evlavioase. La varsta de 14 ani a inceput sa-si manifeste vocatia pentru viata monahala insa abia la varsta de 19 ani primeste binecuvantare din partea duhovnicului pentru a merge in Muntele Athos. Odata ajuns aici va fi ucenicul batranului Iosif Isihastul care il va tunde in monahism noua luni mai tarziu, in 1948, cu numele Efrem. Sub ascultarea parintelui Iosif, a fost hirotonit diacon iar mai apoi preot. Dupa moartea lui Iosif Isihastul in 1959, tot mai multi ucenici doritori ai unei vieti monahale autentice au inceput a se strange in jurul parintelui Efrem, el insusi devenit intre timp un cunoscut povatuitor duhovnicesc.
Pe masura ce comunitatea a crescut obseta s-a mutat in Provata unde exista o cladire mai incapatoare insa, in curand, si aceasta s-a dovedit prea mica. Apoi, in 1973 a fost rugat de catre Chinotita sa se mute cu obstea in Manastirea Filoteu, unde a devenit staret.
Datorita faptului ca parintele Efrem era recunoscut pentru discernamantul duhovnicesc, a fost de asemenea rugat sa trimita grupuri de ucenici pentru a repopula trei alte manastiri ale Sfantului Munte: Xiropotamu, Constamonitu, si Caracalu.
De asemenea a fost rugat sa trimita o obste de monahi la Marea Lavra, insa a refuzat. In cel de-al doilea volum al scrierilor sale, „Viata in Duh,” parintele Emilianos, Stareul Manastirii Simonos Petras, descrie calugarul ca pe un apostol care trebuie sa fie pregatit, in orice moment, sa i se spuna:” Pleaca de aici si mergi acolo. Lasa asta si fa aceasta.” Parintele Efrem in mod cert indeplineste acest ideal, deoarece in 1979 a facut o vizita in Canada si Statele Unite ale Americii, unde si-a dat seama ca voia Domnului este ca el sa revina aici. Pana atunci va face calatorii anuale in America de Nord, cea mai mare parte a timpului petrecand-o vizitinad comunitatile grecesti din diverse orase de pe continentul american. Fiii sai duhovnicesti numara acum cateva mii: mireni, calugari si preoti.
A continuat sa fie parintele duhovnicesc al manastirilor din Muntele Athos si al opt manastiri de maici din intrega Grecie. Nu a mai putut ramane staret al manastirii Filoteu din cauza sederilor indelungate in America de Nord, astfel incat in 1990 a numit un ucenic care sa-si asume aceasta responsabilitate.
In prezent, parintele Efrem s-a stabilit la Manastiriea Sfantul Antonie cel Mare din Arizona.
Radu Alexandru – pe Crestin Ortodox.ro
Spectacol dedicat poetului Mihai Eminescu la Biserica Sfanta Treime, din Philadelphia
In a doua Duminica dupa Rusalii, in data de 26 iunie 2011, incepand cu ora 14:00, in sala de festivitati a Parohiei Ortodoxe Romane Sfanta Treime din Philadelphia – 714 N American St. Philadelphia, PA 19123 – a avut loc loc un recital extraordinar intitulat Eminescu, sustinut de cunoscutul actor si regizor, Ion Caramitru, cu participarea clarinetistului Aurelian Octav Popa, solist al Filarmonicii George Enescu.
Evenimentul a fost organizat de Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime din Philadelphia, PA, si Institutul Cultural Roman din New York.
Regizat si interpretat de Maestrul Caramitru, spectacolula inclus selectiuni din manuscrisele de poezie, proza si filozofie ale marelui poet si a fost completat in mod fericit de discursul muzical al Maestrului A. O. Popa, menit sa deschida o “fereastra catre poezie”, dupa cum a precizat pr. prof. Nicolai Buga, parohul bisericii Sfanta Treime din Philadelphia.
Participarea romanilor din marele oras dar si din alte state invecinate (New Jersey, Delaware) a fost pe masura asteptarilor iar impresiile de dupa spectacol au fost la superlativ in mod unanim.
Institutul Cultural Român din New York prezinta spectacolul:
„EMINESCU”
Recital extraordinar
ION CARAMITRU
cu participarea clarinetistului AURELIAN-OCTAV POPA
Un spectacol inedit, incluzând selectiuni din manuscrisele de poezie, proza si filosofie ale marelui poet.
Am promis ca voi prezenta si alte evenimente care au avut loc la noi la Biserica „Sfanta Treime” din Philadelphia , pe cat posibil in ordinea in care s-au desfasurat in timp.
Cristina David (in poza cu marele actor roman)
BISERICA ORTODOXA ROMANA „IZVORUL TAMADUIRII ” din New Jersey , USA
http://izvorultamaduirii.org/index.html
3 Martie 2012 – Grupul comunității de la Biserica “Izvorul Tămăduirii” a participat la Concertul Sopranei Angela Gheorghiu susținut la Opera de la Kennedy Center, Washington DC
Stimată doamnă Angela Gheorghiu, ați realizat ceva extraordinar în această seară, ați reușit să transmiteți în sufletul fiecăruia dintre noi acel izvor de liniște și pace interioară. Au fost câteva momente de liniște absolută în care orchestra și toată audiența nici măcar nu respira ascultând următorul suspin al vocii divine pe care o aveți.
Cuvintele sunt de prisos pentru a descrie acele momente înălțătoare când pe obrajii multora dintre noi lacrimile au început să-și facă cursul normal iar nodul acela din gât devenise foarte greu de suportat. În final de concert ne-am simțit cu toții tămăduiți spiritual, mai buni și parcă eliberați de sub o grea povară.
Mulțumim și pentru faptul că după concert ați răpit din timpul dumneavoastră prețios ca să ne vorbiți, să ne dați autografe și să faceți poze cu noi.
Această seară va rămâne un eveniment de neuitat în amintirea noastră a tuturor pentru mult timp de acum încolo. Dumnezeu să va ocrotească ca să ne mai puteți oferi astfel de momente înălțătoare prin care ne faceți mândri că suntem români, pe toți cei plecați departe de casă.
Manastirea Sfantul Herman din Platina
MANASTIREA CUVIOSULUI PARINTE SERAFIM ROSE
Manastirea din Platina, inchinata Sfantului Herman de Alaska, se afla in apropierea localitatii omonime, in California, Statele Unite ale Americii. Platina este o comunitate rurala micuta, cu un numar de aproximativ 200 de persoane din Tinutul Shasta, aflata la o distanta egala de 40 de mile vest fata de Redding si Red Bluff. Manastirea este inaltata pe varful unui deal inalt, asemanator unui munte; pana la aceasta, pelerinii urca panta abrupta, cu drum pavat, adunandu-se pe cale si linistindu-se treptat.
Manastirea din Platina a fost intemeiata in anul 1963, in localitatea , iar mai apoi a fost mutata in Platina, in anul 1969, de catre Parintele Serafim Rose, adormit in Domnul la anul 1982, si de catre Parintele Herman. Aceasta manastire a primit binecuvantarea episcopala a , adormit in Domnul la anul 1966. In anul 2000, Manastirea din Platina a fost incorporata in Biserica Ortodoxa Sarba.
Comunitatea monahala, de calugari, se autofinanteaza, spre indeplinirea nevoilor vietii de zi cu zi, in mare parte din traducerea si publicarea de carti duhovnicesti ortodoxe. Aici a luat nastere si revista periodica „Lumea Ortodoxa”, care este publicata de catre parinti la fiecare doua luni. Ultima data, manastirea gazduia o obste de 22 de calugari.
Manastirea Sfantul Herman din Platina – scurt istoric
Parintele staret, Batranul Gherasim, isi intrerupe randuiala nevointei de zi cu zi, din marea dragoste fata de om, pentru a intampina pe orice pelerin, cu un cuvant si o plimbare pe locurile calcate de sfintii de odinioara si de azi. Manastirea din Platina nu are o foarte mare obste de vietuitori, o parte dintre calugari vietuind inca si in alte parti, precum pe Insula Spruce (Sprouce), din Alaska. Maicile ce depind de parintii duhovnici de la Manastire Sfantul Herman vietuiesc in Schitul Sfanta Xenia, ridicat la o distanta de aproximativ 8 mile de localitatea si manastirea din Platina.
Randuiala monahala indeplinita de calugarii vietuitori in Platina, in parte ucenici ai , este cea veche egipteana, tipica , bazata pe nevointa, asceza si dragoste. Monahismul randuit in secolul al IV-lea, in pustia Egiptului, a dat si da viata manastirilor ortodoxe inca si astazi. Una dintre cele mai semnificative renasteri ale acestei randuieli monahale a avut loc in nordul Moldovei romanesti, prin , si in Nordul Rusiei secolului al XVII-lea, prin staretismul de la si de la .
La Schitul Sfanta Xenia si la Manastirea Sfantul Herman din Platina, maicile si calugarii vietuiesc o viata aspra, aici neexistand nici curent, nici telefon, nici alt mijloc modern de comunicare la distanta. Chiliile vietuitorilor se afla la limita simplitatii, avand un singur pat de lemn, o masa de scris si citit, si un colt cu icoane. Padurile din imprejurimi sunt lacasuri ale multor vietuitoare salbatice, precum serpi, ursi, lei de munte si scorpioni ciudati.
Calugarii din Platina se trezesc la ora 04.30 pentru savarsirea sfintelor slujbe. Dupa terminarea slujbei, parintii se ocupa cu tot felul de munci, fie ale mintii, in traduceri, ascultare si rugaciune, fie ale trupului, prin munca in gradina si alte ascultari, pana spre ora 20.30.
Unele dintre cladirile actuale dateaza inca dintru inceputurile monahismului de pe aceste locuri. In momentul in care primul nevoitor a pasit pe aceste locuri, aici nu exista decat actuala cladire cu acoperis mai inalt, randuita mai apoi ca biserica, alaturi de un canton extrem de mic pentru vanatoare. Celelalte dependinte au fost construite mai apoi, impreuna cu Capela Sfintilor Martiri Regali rusi, zidita in partea dreapta a cladirii initiale.
Exteriorul bisericii centrale si trapeza se strecoara printre desimea copacilor. Aceste structuri simple, dar impresionante, au fost ridicate de calugarii vietuitori aici. Interiorul bisericii centrale este foarte frumos si odihnitor. Ceea ce calugarii numesc „Bisericuta de iarna”, folosita la savarsirea slujbele din vremea iernii, este o incapere micuta situata sub biserica centrala, partial sub pamant. Aceasta, datorita micilor ei dimensiuni, se incalzeste foarte usor in vremea iernii.
Binecuvantatul parinte din Platina, cu toate ca inca nu a fost canonizat, este mult iubit si luat ca mijlocitor al rugaciunilor lor inaintea lui Dumnezeu de catre credinciosi. Multi credinciosi, preoti si episcopi il numesc „sfant”, iar dragostea celor care pasesc pe urmele sale din Platina se aprinde tot mai mult.
Ieromonahul Damaschin este cel care se ocupa cu indrumarea pelerinilor ce viziteaza manastirea din Platina. El nu uita niciodata sa ii duca pe inchinatori la chilia si la mormantul Parintelui Serafim Rose, la care multi au atata evlavie. Parintele Damaschin, care vietuieste in acest loc de mai bine de 20 de ani, a reusit sa pastreze chilia Parintelui Serafim Rose exact ca in momentul trecerii sale la Domnul. Intreaga structura a incaperii este originala. Despre viata si invataturile acestuia, orice credincios poate citi mai multe in cartea „Viata si Opera Parintelui Serafim Rose”.
sursa : Crestin Ortodox
O biserica romana crestin ortodoxa situata in localitatea Reading, Pennsylvania . Am participat de mai multe ori la sfanta liturghie si in acest sfant locas, am fost la evenimentul special al resfintirii bisericii si in cateva randuri la hramul ei. In ziua de 30 noiembrie 2014 enoriasii bisericii Sfantul Andrei si invitati veniti din alte localitati sarbatoresc ca in fiecare an, hramul . Sa le uram petrecere frumoasa in buna pace !
https://www.facebook.com/pages/Saint-Andrew-Romanian-Orthodox-Church/209692402385258?pnref=story
De mult mi-am dorit sa vizitez aceasta Manastire, acum, cu voia Domnului m-am hotarat sa-mi indeplinesc aceasta vrere. Stiu bine ca si tu Cristina ti-ai manifestat dorinta de multe ori in discutiile noastre. Ce-ar fi sa ducem la bun sfarsit acest gand, vei avea multe de scris despre locul unde se continua traditia religiei ortodoxe.
Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta sfanta asezare!
ApreciazăApreciază
Cu vrerea Domnului, la timpul randuit de El vom face acest pelerinaj mult dorit , nu am nici o indoiala! Am adunat datele si informatiile necesare , excursia ne va purta de-a curmezisul Pennsylvaniei pret de vreo sase ore , timp in care vom admira frumuseti ale naturii si localitati inca nevizitate pana acum…
Dumnezeu sa ne aiba in paza Lui pe noi pe toti!
ApreciazăApreciază
APEL UMANITAR :Doamne ajuta.







Va rog in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dvs., Pot dovedi cu acte in regula.”
Puteti vedea documentele medicale la adresele de mai jos:
Ma adresez oamenilor cu suflet si cu credinta in dumnezeu, ca din putinul lor sa ma ajute si pe mine ptr a putea urma tratamentul prescris de medici, boala, disperarea, neajutorarea si neputinta, situatia mea este f f grea, in jurul nostru mor oameni in fiecare zi, mor sau traesc cu o frica teribila de moarte, din cauza indiferentei noastre, sunt multi oameni batuti de soarta care duc zilnic poveri f grele in sufletele lor si-asa chinuite, sunt multi oameni care sufera si asteapta o mana de ajutor,, -oare cine este gata sa-le intinda o mana de ajutor???.Eu sufar de multi ani de mai multe boli f incurabile, Diabetul va pune capat zilelor, fac injectii cu insulina de 4 ori zilnic, nu pot efectua nici o activitate, ptr ca capacitatea mea de munca este pierduta in totalitate, duc lipsa de mancare si medicamente, daca bunul dumnezeu este cu dvs va rog ajutati-ma, ma rog lui dumnezeu si maica domnului sa va inmulteasca darul, si cu multa sanatate, gestul vostru il puteti face in contul ce lam deschis la banca: RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA are nr ro72rzbr0000060004438690 in euro, si are codul swift: RZBRROBU , pe nume mihai feraru, Doamne ajuta.Va rog nu ma uitati.
ApreciazăApreciază
Pingback: Principesa Ileana in anii americani « anomismi
Multumim mult pentru adaugirile pretioase la prezentarea vietii Principesei Ileana care prin Voia Domnului a ajuns Maica Alexandra ajungand sa infiinteze o Manastire Crestin Ortodoxa peste ocean pe care am avut marea bucurie sa o vizitez , sa stau mai mult acolo si sa aflu lucruri deosebit de importante si interesante. Continui sa fiu informata de activitati si evenimente care au loc in acel lacas sfant prin buletinul lor lunar.
Dumnezeu sa va binecuvinteze cu sanatate , bucurii si multumiri sufletesti . Si mai ales cu Pacea Lui!
Cristina David
ApreciazăApreciază
Doamne miluieste pe toti cei care cred in Tine! Am citit apelul dumneavoastra, este pentru multi credinciosi , pentru mine la fel , o mare durere sa constatam cata suferinta este in lumea asta a noastra. M-am tot gandit cum sa procedez pentru ca sa va ajutam. Am distribuit adresele (links) de mai sus la prieteni si cunostinte dar nu cred ca este sau va fi suficienta aceasta metoda. De aceea am sa le distribui prin alte bloguri pe care le-am initiat pe langa acesta in care va raspund acum. Am fost plecata multe saptamani de acasa, de altfel se vede si prin numarul mai mic de postari.
De Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) pe care o sarbatorim aici in Statele Unite astazi , 22 noiembrie , multumesc Lui Dumnezeu pentru toate bunatatile si bogatiile hranei pe care ne-o daruieste in fiecare an , pentru ocrotire si lucrarile Lui minunate in vietile noastre.
Domnul sa va aiba in paza ! Va rog chiar sa imi comunicati daca observati o activitate mai intensa de depuneri in contul dumneavoastra.
Domnul sa ne ajute pe toti!
Cristina David
ApreciazăApreciază
Cuvintele sunt de prisos ,foarte frumos orinduite si asezate cum numai tu sti sa o faci .. Ma mindresc si sunt fericita ca fac si eu parte din rindul prietenilor tai . Iubire vesnica de la Dumnezeu ca sa poti sa-i aduci osanale si mai departe .
ApreciazăApreciază
Acum, cu multa intarziere , apuc sa raspund frumosului tau comentariu. Meritul nu este al meu, Domnul lucreaza in toate ale omului. Iti multumesc din suflet pentru prezenta ta , vizitele tale pe aceste pagini, le pretuiesc mult si ma bucura intotdeauna . Dumnezeu sa te binecuvinteze cu sanatate si cu post folositor in continuare.
Cristina
ApreciazăApreciază
APEL UMAMITAR..:Fac un apel la cei cu suflet, la oameni care stiu sa ofere nu ptr faptul ca au prea mult, ci ptr ca stiu exact ce inseamna sa nu ai nimic, va rog din inima datimi o sansa sa simt ca mai pot trai. Nu am cerut nici-odata nimic nimanui dar acu am ajuns in pragul disperari, si sunt nevoit sa apelez la semeni, si sper ca intro zi sa pot fi si eu in pozitia de a putea ajuta pe cineva, sa pot face un suflet fericit asa cum si altii ma vor face pe mine, in acest moment cumplit al vietii, va roog din suflet sa nu fiti indiferenti la povestea mea spusa pe scurt, va scriu din suflet asa cum simt si asa cum traesc, multumim din suflet la toti cei ce vor citi acest mesaj al meu. Am suferit de 2 ori accidente din trunchiul cerebral[paralizie] am suferit de 2 ori infarct miocardic antero-septal, am reumatism poliartrita reumatoida, am Diabet foarte complicat cu insulina de 2 feluri, am ajuns sa mai pot merge cam 20 metri apoi tre-sa fac o pauza stie doar Dumnezeu totul despre viata mea, sotia este f bolnava cardiovascular avem si un copil minor la scoala, si singura sursa de venit este o pensie pe caz de boala care-i de 600 lei, de aceea va rog sa ne ajutati asa cum puteti dv chiar si un colet cu ceva alimente near fi de folos, pt siguranta corespondentei mele am adresa la: oficiul postal 1 casuta postala 95 localitatea vaslui-romania, sau cont la raiffaisen bank romania nr 1059026 lei ptr mihai feraru tel 0040761887298 sau western-union. A-R.western-union Dumnezeu sa fie cu voi cei milostivi Amin
ApreciazăApreciază